FN vil granske volden på Gazastripen–Israel raser

En eldre palestinsk mann går i bakken etter å ha blitt skutt av israelske soldater under protestene på Gazastripen 14. mai. FNs menneskerettsråd har besluttet å granske de israelske soldatenes bruk av vold mot palestinere. Foto: AP / NTB scanpix.
En eldre palestinsk mann går i bakken etter å ha blitt skutt av israelske soldater under protestene på Gazastripen 14. mai. FNs menneskerettsråd har besluttet å granske de israelske soldatenes bruk av vold mot palestinere. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs menneskerettsråd vil nedsette en kommisjon som skal granske israelske soldaters bruk av vold mot palestinske demonstranter på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble besluttet med 29 mot to stemmer under et ekstraordinært møte i FNs menneskerettsråd i Gènève fredag ettermiddag.

I den vedtatte resolusjonen, som ble fremmet av Pakistan og en gruppe andre land, heter det også at menneskerettsrådet «fordømmer den disproporsjonale bruken av vold fra israelske soldater mot sivile palestinere». 14 land avsto fra å stemme, mens USA var blant dem som stemte mot.

Israel, som ikke er blant medlemmene i FNs menneskerettsråd, var raskt ute med å fordømme resolusjonen.

– Israel avviser den fullstendig, heter det i en uttalelse fra Israelsk UD.

Videre hevder de at menneskerettsrådet består av «en innebygd anti Israel-majoritet», og «styres av hykleri og absurditet».

– Israel kommer til å fortsette å forsvare seg selv og sine borgere mot både terrorisme og internasjonale organer som forsøker å hindre landets rett til å forsvare seg, heter det.

Israel fikk støtte fra USA, som beskrev resolusjonen som «nok et tegn på at rådet er forutinntatt mot Israel». Begge de to landene er kritiske til at Hamas-lederne på Gazastripen, som Israel klandrer for volden, ikke blir nevnt.