Trumps Iran-sanksjoner:Næringslivet i kryssild mellom EU og USAs Iran-sanksjoner

I UTAKT OM IRAN: Donald Trump vil straffe europeiske bedrifter som fortsetter å handle med Iran. EU-toppene Donald Tusk (i midten) og Jean-Claud Juncker vil forby de samme bedriftene å trekke seg ut av Iran.
I UTAKT OM IRAN: Donald Trump vil straffe europeiske bedrifter som fortsetter å handle med Iran. EU-toppene Donald Tusk (i midten) og Jean-Claud Juncker vil forby de samme bedriftene å trekke seg ut av Iran. Foto: Olivier Matthys / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen sendte fredag ut et forslag om å forby selskaper å bryte forbindelsene med Iran som følge av Donald Trumps Iran-sanksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed havner bedrifter i EU i skikkelig skvis:

EU-kommisjonen fikk torsdag enstemmig mandat fra EUs stats- og regjeringssjefer til å utforme i samarbeid med medlemslandene en blokkeringslov til å gjelde Iran.

Den innebærer at selskaper forbys å følge Donald Trumps sanksjoner mot Iran, og selskaper som samarbeider med Iran.

Hva da når selskaper som føyer seg etter EUs regler og opprettholder sine forretninger med Iran, og så blir rammet av Donald Trumps sanksjoner? Blant annet kan næringslivet da miste sine banktjenester, som i stor grad styres fra USA.

EUs nye blokkeringstiltak vil ikke automatisk bli overført til Norge gjennom EØS-avtalen, opplyser EFTAs overvåkingsorgan ESA til ABC Nyheter. EU-tiltaket dreier seg om EUs utenriks- og sikkerehetspolitikk, som ikke er del av EØS.

Spørsmålet er da om regjeringen, som vanlig, vil lage kopivedtak av EUs utenrikspolitiske beslutninger. Vi fikk ikke svar på det spørsmålet fra Utenriksdepartementet innen artikkelen ble publisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt i det uvisse for business

NHO er avventende med kommentarer til flere fakta ligger på bordet.

Men det europeiske organet de deltar i Businesseurope, er urolige.

– Vi ser det som kritisk at næringslivet snarest får nøyaktig veiledning fra Kommisjonen om hvordan de skal forholde seg, sier direktør for internasjonale forhold i Businesseurope, Luisa Santos, til ABC Nyheter.

Hun forteller at USA med sine sanksjoner har gitt selskaper som har forbindelse med Iran 80-120 dager til å avvikle disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EUs regulering vil ha virkning i EU, men siden EU vanligvis ikke innfører lover som gjelder andre land, vil den neppe dekke europeiske selskaper i USA. Det betyr at man ikke kan garantere 100 prosent for at dette blir gjeldende selskaper som er i USA, framholder Santos.

Lovverket som nå skal tilpasses USAs Iran-blokade, stammer fra 1996.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må snakke med USA

– Er det en risiko for straffeaksjoner fra USA for EU-selskaper som etter pålegg fra EU fortsetter sine forretninger i Iran?

– I øyeblikket vanskelig å si hva som vil skje. Vi kjenner ikke helheten. Problemet er at dersom selskapet ditt investerer i USA, eller handler i amerikanske dollar, blir det vanskelig å unngå sanksjoner fra USA.

Hun legger til at Kommisjonen ser på muligheter for alternative finansieringssystemer for selskapene.

– Vi har hele tida sagt at vi trenger juridisk forutsigbarhet. Nå er det viktigste å finne ut hva som vil skje med eksisterende kontrakter med Iran. Det er viktig at USA og EU setter seg sammen og avklarer hva som så vil skje, sier Luisa Santos.

Prøver å verne

– I Sofia fikk vi demonstrert europeisk enhet. Så lenge iranerne respekterer sine forpliktelser, vil EU selvsagt overholde avtalen som vi var arkitekt for - en avtale som ble enstemmig ratifisert av FNs sikkerhetsråd, og som er grunnleggende for å bevare fred i regionen og verden, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker etter å ha fått enstemmig klarsignal fra EU-toppene i Bulgarias hovedstad 17. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men de amerikanske sanksjonene vil ikke bli uten virkning. Så vi, Kommisjonen og EU, kommer til å gjøre hva vi kan for å beskytte vårt europeiske næringsliv, særlig små og mellomstore bedrifter, sier Juncker i en pressemelding om forslaget til blokkerings-loven.

EU er ifølge Kommisjonen forpliktet både til å motvirke negative effekter for selskaper som blir rammet av USA-sanksjoner som følge av deres forhold til Iran, og også å øke samhandelen med Iran som følge av atomavtalen. Den har som kjent Trump sagt opp, mens EU og andre land holder fast ved den.

EU-toppene vedtok også at Den europeiske investeringsbanken EIB skal garantere for finansiering i Iran.