Spekter kritiserer NJ for NRK-streiken

1.700 NRK-ansatte tas ut i streik klokken 13.00. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
1.700 NRK-ansatte tas ut i streik klokken 13.00. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsgiverforeningen Spekter er kritiske til Norsk Journalistlags (NJ) avgjørelse om å ta ut 1.700 NRK-arbeidere i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er beklagelig at Norsk Journalistlag velger å ramme publikums TV, radio- og nettilbud med å streike, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, i en pressemelding.

Den kommer etter at NJ valgte å ta ut 1.700 NRK-arbeidere i streik. Streiken begynner klokka 13, etter samtaler der fagforeningen anklaget NRK for å misbruke frontfagsmodellen for å kneble forhandlingene.

– Alle ansvarlige parter i arbeidslivet er enige om at lønnsoppgjørene skal gjennomføres i tråd med normen fra frontfaget, men dessverre deler ikke Norsk Journalistlag denne oppfatningen, sier Bratten om NJs avgjørelse.

Ingenting tilsier høyere lønn

Hun mener at NRKs økonomi, produktivitet, konkurranseevne og framtidsutsikter ikke ga grunnlag for å innfri NJ-journalistenes krav.

– Når vi legger disse kriteriene til grunn, er det ingenting som tilsier at Norsk Journalistlags medlemmer i NRK skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidslivet i år, sier Bratten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat. Dermed blir ikke sistnevntes 614 medlemmer tatt ut i streik.

– Jeg er tilfreds med at vi gjennom meklingen har kommet fram til en ansvarlig løsning med LO, i tråd med normen fra frontfaget, sier Anne-Kari Bratten i Spekter.

Bakgrunn: NRK-streik blant 1700 NJ-ansatte

LO Stat fornøyd

I motsetning til streikeklare NJ kom LO Stat til enighet med NRK under tirsdagens forhandlinger. Fagforeningen er fornøyd med resultatet.

– Vi har fått gjennomslag for våre hovedkrav på blant annet ulempetillegg, samt et godt lønnsoppgjør totalt sett, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

Hennes organisasjon meklet på vegne av Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MFO). De kom til enighet, og dermed går LO Stats 614 NRK-ansatte medlemmer ikke til streik.

Dermed fulgte de ikke eksempelet til Norsk Journalistlag, som brøt forhandlingene med det resultat at 1.700 ansatte tas ut i streik klokka 13.00 tirsdag.