Norge deltok ikke under åpningen av USAs ambassade i Jerusalem

VIDEO: Trump var heller ikke til stede ved åpningen av den nye amerikanske ambassaden i Jerusalem. Men en tale spilt inn på forhånd ble spilt av for de fremmøtte. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken diplomater eller andre offisielle utsendinger fra Norge var til stede da USA åpnet sin omstridte ambassade i Jerusalem mandag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 800 gjester var på plass da USAs ambassadør David Friedman hyllet president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og åpnet en amerikansk ambassade i den okkuperte byen.

Friedman fikk stående applaus bare han nevnte Trumps navn.

– Vi kan takke én mann for dagens historiske begivenhet, Trump, sa Friedman, som selv har få palestinske venner.

USAs ambassadør er en ivrig tilhenger av de ulovlige bosetningene Israel har bygd i okkuperte palestinske områder, og han har selv bidratt med store pengegaver til bosetningen Beit El.

Bakgrunn: Israel anklages for massakre: Minst 41 palestinere drept og over 1.700 såret

Følg åpningen av USAs ambassade i Jerusalem

Trump på storskjerm

Jubelen ble ikke mindre da Trump selv dukket opp på storskjerm og lovet å gjøre alt for å få i stand en fredsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps datter Ivanka og svigersønn Jared Kushner, som er en nær rådgiver av presidenten, avdekket deretter en plakett på den nye ambassaden, også det til stor jubel.

Meldingene fra Gazastripen, der israelske soldater mandag drepte minst 41 demonstranter og såret 1.700 andre, så ikke ut til å legge noen demper på stemningen blant de frammøtte.

Framprovoserer vold

– De som framprovoserer vold, er en del av problemet, ikke løsningen, sa Kushner, som ble omfavnet av Israels statsminister Benjamin Netanyahu etter sin tale under ambassadeåpningen.

Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan avfeide det høye dødstallet som uvesentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr ingenting, akkurat som om antallet nazister som ble drept under andre verdenskrig ikke gjør nazisme til noe man kan forklare eller forstå. Det finnes bare en sannhet, sa Erdan ifølge Haaretz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge uteble

Rundt 30 land var ifølge israelske medier representert under mandagens ambassadeåpning, men Norge var ikke blant dem.

– I likhet med de fleste europeiske land fant Norge det ikke naturlig å delta, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har slutten seg til rekken av kritikere etter Trumps kunngjøring i desember, og mener USAs anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad og ambassadeåpning i byen er et dårlig bidrag til fred i Midtøsten.

– Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sa hun i desember.

Ulovlig okkupert

FN slo i 1947 fast at Jerusalem skulle være under internasjonal kontroll, men planen ble aldri satt ut i livet. Israel tok kontroll over Vest-Jerusalem under krigen i 1948, og erobret den østlige delen av byen fra Jordan under krigen i 1967.

Et samlet verdenssamfunn, også USA, har opp gjennom årene gjentatte ganger slått fast at Israels okkupasjon er ulovlig.