Medieminister Grande: – Personfokuset kommer i veien for den reelle diskusjonen om politikk

Kulturminister Trine Skei Grande (V).
Kulturminister Trine Skei Grande (V). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er den tradisjonelle politiske debatten svekket? Ja, mener medieminister Trine Skei Grande (V) - som er bekymret. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Det siste året har vært usedvanlig fattig på tradisjonell politisk debatt. Hvor ble samtalen av?

Spørsmålet ble stilt av professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo, Einar Lie, i en kommentar i Aftenposten for to uker siden.

«Valgkampen dreide seg lite om saker, men var uvanlig personfokusert og rapsodisk», hevdet han.

Han mente at velgerne og offentligheten det siste året i liten grad er blitt stilt overfor «viktige, gjennomtenkte saker knyttet til hvordan samfunnet skal utformes».

Venstreleder og medieminister Trine Skei Grande (V) er enig i analysen. Hun er bekymret for utviklingen.

Farlig utvikling

– Debatter og saker handler oftere og oftere om personer, og sjeldnere om saker. Personfokuset gjelder ikke bare i politikken, men også veldig mange andre områder i samfunnet, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

Hun mener utviklingen er farlig for den offentlige debatten, og frykter velgerne får dårligere forståelse og innsikt i politikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg merker meg at det er helt annerledes enn da jeg begynte å jobbe med politikk. Både heltestatusen og hatet til politikerne har økt. Politikere er blitt mer kjendiser enn før, og istedenfor å fokusere på politikken er det enten et hat- eller helteforhold til personen.

Hva mener du om den politiske debatten i Norge? Del din mening i kommentarfeltet!

– Personfokuset kommer i veien for fakta

– Da jeg begynte i Unge Venstre ble politikere behandlet mer som vanlig folk. Det gjelder jo ikke bare politikere, men kjendisfeltet generelt. Personfokuset er blitt mye større, sier Skei Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva slags konsekvenser får det?

– Jeg tror det går utover saklighetsnivået i debatten, personfokuset kommer i veien for fakta og den reelle diskusjonen om politikk, sier Grande og trekker frem tre eksempler:

– Vi diskuterer ikke om norsk flytrafikk har for mye utslipp, men om vi skal fjerne Trine Skei Grande og avgiften hennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det for mye trafikk i byene eller skal vi fjerne Lan Marie Berg sin antibil-politikk.

– Det siste eksempelet er fra pinsen hvor en diskusjon mellom Jan Bøhler og meg om hiphop og ungdom endte opp med en debatt om man er for eller imot Jan Bøhler.

– Mediene jager i flokk

– Hvem har ansvaret for denne utviklingen? Er det media eller dere politikere?

– Jeg tror ikke det er en gruppe som har ansvaret. Politikere bygger mer «image» rundt personer enn før og samtidig jager mediene mer i flokk. Det er lettere å få klikk på en historie om et menneske enn å sette seg inn i det lange resonnementet. Mediebildet er blitt mer personfokuset, fordi historiene mobiliserer flere klikk.

– Er det noe dere politikerne kan gjøre?

– Det er ikke så lett å stå imot disse kreftene, men vi må prøve å sette sakene på dagsordenen. Det er ikke så lett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Retorikkeksperter bekymret for debattklimaet post Lishaug

– Vi svarer på de utroligste henvendelser

I kommentaren i Aftenposten hevder Lie at arbeidsformen i departementene er endret.

«Tidligere var departementene preget av saksforberedelse og politikkutforming nedenfra og innenfra. Nå legges en mye større del av agendaen og arbeidsrytmen av medier og oppslag, som statsråden og hennes ansatte må forholde seg til,» skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skei Grande legger ikke skjul på at svært mye av tiden går med til mediehenvendelser, og at det blir mindre tid til å utforme ny politikk.

– Dere sier vi svarer på lite, men vi svarer på de utroligste henvendelsene. Vi har diskutert om vi skal journalføre alle henvendelsene. Da kunne man sett hvor mange henvendelser vi får og hvor mye tiden som går på å besvare. Det er bra med åpenhet, og at det blir en stadig større del, men det har også sine ulemper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukene blir et mareritt

– Da jeg startet på Stortinget, hadde vi ingen mennesker som jobbet med informasjon i Venstres stortingsgruppe. Nå må vi bruke mye tid og gi mediene det samme svaret. Før var det sånn at da et medium tok en sak tok ikke alle andre medier den samme saken, nå skriver flere og flere mer likt og skal ha de samme svarene, sier Skei Grande.

– Det går utover mulighetene til å diskutere dypere politiske saker og ukene blir et mareritt. Denne uken er jeg på reise hele neste uken, og nå på vei til museet må jeg ta intervjuer innimellom. Det ødelegger mulighetene til de lange bakgrunnssamtalene man vil ha med journalister. Istedenfor å snakke om hva som er tankegangen i Venstre nå, får vi ikke tid til å gi noe annet enn korte uttalelser. Vi har nesten ikke tid til å forklare hvorfor vi gjør som vi gjør, og det må gjøre det vanskelig for de som driver med politisk analyse.

Husker du? Mannen som startet Listhaug-rabalderet: – Støre har gått for langt

HER ER NOEN «UVIKTIGE» VIDEOER OM ALT ANNET EN POLITIKK: Venstre-lederen filmet tiurangrep i Nord-Trøndelag

Skei Grande på Pokemon-jakt midt under stortingshøring: