Du trenger ikke bli glemsk selv om du blir eldre

FORSKER PÅ HUKOMMELSE: Anders Fjell, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo.
FORSKER PÅ HUKOMMELSE: Anders Fjell, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er flere eldre som har bedre hukommelse og evne til nylæring enn de fleste unge, sier hjerneforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste for å ha god hukommelse i høy alder er nok å holde seg aktiv og frisk. Alt som er bra for hjertet er bra for hjernen.

Det forteller Anders Fjell.

Han er professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og han har forsket på hukommelse i flere år . Fjell har også, sammen med ektefellen Kristine Walhovd, mottatt pris for dette, og de har begge blitt utpekt som verdensledende hjerneforskere.

Noe av det de to har funnet gjennom flere studier på hukommelse, er at det nødvendigvis ikke er slik at aldring fører til dårligere husk.

Les også: Tap av hukommelse starter allerede i 20-årene

– Kan ha bedre hukommelse enn unge

Jo da, de fleste vil huske dårligere etter hvert som de blir eldre enn det de gjorde da de var unge, og professoren har vanskelig for å tro at det finnes 95-åringer som husker like godt som da de var 25.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ifølge Fjell er det imidlertid store forskjeller på folk, og noen opplever større eller mindre endringer enn andre.

– Vi ser også at det er det betydelig grad av stabilitet mellom folk gjennom livet, så de som har god hukommelse som unge vil ofte ha det som eldre også. Når vi studerer folk over tid, er det noen som viser like god hukommelse etter mange år som de gjorde da de kom til oss første gang, sier Fjell til Vi.no.

Så understreker han:

– Samtidig er greit å være klar over at det er eldre som har bedre hukommelse og evne til nylæring enn de fleste unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge professoren finnes det mange måter å trene hukommelsen, og disse er effektive også når man blir eldre, mener han.

Her får du noen tips!

Friske hjerneceller hos eldre

Det er ikke bare Fjells forskning som underbygger at hukommelsen kan holdes i sjakk i eldre alder. En nyere studie viser at hukommelsen ikke nødvendigvis blir så mye verre med alderen, faktisk produserer man nye hjerneceller i eldre alder også – som gjør at man husker godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har Forskning.no tidligere omtalt i denne saken.

Forskning.no skriver: Amerikanske og makedonske forskere dissekerte hjernene til 28 mennesker som hadde dødd brått da de var mellom 14 og 79 år gamle.

De fant tusenvis av ferske nerveceller hos folk i alle aldre kort tid etter dødsfallet.

Forskerne så heller ingen forskjeller i størrelsen på området dentate gyrus innenfor hippocampus, den delen av hjernen som tar seg av korttidshukommelsen.

Forskerne tror funnene betyr at eldre kan være bedre rustet til blant annet å huske nye ting enn forskere tidligere har trodd, skriver Forskning.no videre.

Les også: Forsker: – Folk som blir gamle har tre faktorer til felles

Må forskes mer på
  • Hippocampus kan bli skadet for eksempel om en person får Alzheimers sykdom. Da blir det vanskelig å huske.
  • I den amerikanske-makedonske studien var det derimot friske folk som ble studert. De hadde verken kroniske sykdommer, nervesykdommer, psykiatriske diagnoser eller hadde brukt medisiner mot depresjon.
  • Men forskerne er ikke helt sikre på om informasjonen om sykdomshistorien stemmer, og det er mange andre ting de ikke vet om livene deres. For eksempel vet de ikke hvor mye de trente, noe som også kan hjelpe hjernen.
  • De tar foreløpig resultatene med en klype salt og skriver i sin vitenskapelige artikkel at andre studier må utforske nærmere hva som henger sammen med en frisk eldre hjerne.

Hjernetrim gjennom jobben

Herdis Palsdottir er 67 år og fremdeles aktiv i full jobb som terapeut. Og hun er overbevist om at dette er noe som hjelper henne med å være frisk og rask.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ikke minst: klar i topplokket.

– Jeg tenker at hjernen er som alle andre muskler – så lenge jeg bruker den så vil den fungere, sier Palsdottir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelig er hun fra Reykjavik, Island. Men hun vokste opp som diplomat-barn og har av den grunn bodd i flere ulike land som barn.

– Jeg tilegnet meg flere språk i ung alder, og jeg tror også dette er noe som hjelper på å holde hjernen skarp og klar gjennom hele livet, sier hun.

67-åringen frykter ikke at det å bli eldre er noe som skal gjøre hjernen og sinnet sløvere. Hun tror at dette er noe man i stor grad kan velge at skal skje eller ikke.

– Det kommer jo en tid hvor jeg må trappe ned. Men da er det fordi jeg ønsker å ha fokus på andre ting i hverdagen. Ikke nødvendigvis for å sitte i en gyngestol!

Les også: Grått hår er et godt tegn

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne