Putin: – Vil styrke Russlands makt og velstand

Putin ble gjeninnsatt for fjerde gang mandag. Se opptak av direktesendingen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vladimir Putin lovet å satse på økonomien og heve russernes levestandard da han ble tatt i ed for sin fjerde periode som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg regner det som min plikt og mitt livs mål å gjøre alt som er mulig for Russland, sa Putin (65) mandag under en seremoni hvor han holdt hånden på landets grunnlov.

Flere tusen mennesker var til stede under seremonien i en overdådig utsmykket sal i Kreml. Presidenten lovet å styrke økonomien, satse på innovasjon og heve russernes levestandard.

– Russland bør være moderne og dynamisk, sa Putin, som også uttalte at han ønsker at Dmitrij Medvedev fortsetter som statsminister.

Fakta om Vladimir Putin:

* Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad, nå St. Petersburg, 7. oktober 1952.

* Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

* Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.

* Ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

* I mai 2008 overtok han vervet som statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at man ikke kan sitte i mer enn to presidentperioder på rad.

* I mars 2012 vant han presidentvalget og seks nye år i presidentstolen.

* 18. mars 2018 ble han gjenvalgt for en ny seksårsperiode med nesten 77 prosent av stemmene.

* 7. mai 2018 ble Putin formelt tatt i ed for sin fjerde presidentperiode.

Grep om makta

Putin har gjenopprettet Kremls faste grep om det russiske samfunnet siden han kom til makta for 18 år siden.

Presidentvalget i mars endte med brakseier for den sittende presidenten, som innkasserte nesten 77 prosent av stemmene. Han fikk over sju ganger så høy oppslutning som sin nærmeste konkurrent.

Valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) uttrykte bekymring for det politiske klimaet i Russland, der opposisjonen har begrensede muligheter til å nå fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fusk under selve valget var imidlertid ikke et omfattende problem, ifølge OSSE-observatørene. De ble ledet av den tidligere norske utenriksministeren Jan Petersen.

Les også: Navalnyj pågrepet under Putin-protest

Russere som heier på Putin, mener han har gjeninnført tradisjonelle verdier og gitt en ydmyket nasjon grunn til stolt å rette ryggen.

Andre anklager den tidligere KGB-agenten for å ha en autoritær og antidemokratisk lederstil, og for å ha skapt en ny elite bestående av tidligere nøkkelpersoner i det hemmelige politiet. «Han er ikke vår tsar» er et av slagordene opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj og hans tilhengere benytter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Erna Solberg gratulerer Putin med valgseieren

Russisk limousin

Putin har sittet som president siden 2000 med unntak av en periode på fire år da han var statsminister. Nå tar han fatt på en ny seksårsperiode som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som statsleder vil jeg gjøre alt jeg kan for å styrke Russlands makt og velstand, sa presidenten under seremonien hvor han ble tatt i ed.

Før seremonien ble Putin kjørt gjennom Kreml i en ny, russiskbygd limousin. Ved tilsvarende anledninger tidligere har han pleid å kjøre Mercedes.

Dermed ser det ut til at han har vekket til live en tradisjon fra Sovjet-tiden, da landets ledere foretrakk sovjetiskbygde limousiner.

Bakgrunn: – Alle vet at Putin vinner

Forholdet til Vesten

Forholdet mellom Russland og vestlige land er blitt kraftig forverret etter Putins annektering av den ukrainske Krim-halvøya. I Syria-krigen støtter han president Bashar-al-Assad, og i USA anklages Putin for å ha forsøkt å påvirke presidentvalget som ble vunnet av Donald Trump.

Også på hjemmebane har presidenten kritikere, og i helgen ble det holdt demonstrasjoner mot Putin i en rekke russiske byer. Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj og rundt 1.600 andre demonstranter ble pågrepet av politiet. Noen timer senere var de fleste løslatt igjen.

Les også: Russere tvinges til å stemme for å sikre høy valgdeltakelse