Smugling med vannskuter tar 30 minutter fra Afrika til Europa

Her blir en vannskuter med to illegale emigranter som passasjerer, pågrepet av spansk politi nær Tarifa. Den nye smuglermetoden for mennesker og narkotika tar bare en halv time fra Marokko.
Her blir en vannskuter med to illegale emigranter som passasjerer, pågrepet av spansk politi nær Tarifa. Den nye smuglermetoden for mennesker og narkotika tar bare en halv time fra Marokko. Foto: Frontex
Artikkelen fortsetter under annonsen

19 medlemmer av en organisert smuglerrute ble i forrige uke arrestert i Spania. De brukte vannskutere til å smugle mennesker og narko fra Marokko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to europeiske organisasjonene Frontex og Europol advarer nå begge mot en ny smuglermetode.

Bander med base i Marokko bruker vannskutere til å smugle både mennesker og narkotika til det europeiske fastlandet. Turen over Gibraltarstredet tar bare 30 minutter en vei – en rute på rundt 14 kilometer.

På hver tur er det mulig å ta med seg to til tre passasjerer. Ifølge en pressemelding fra Europol koster turen 4000 euro (om lag 38.500 norske kroner), mens det bare koster 10. til 20.000 euro å kjøpe en ny treseters vannskuter.

Ruten benyttes hovedsaklig av personer som allerede har slektninger eller familie i Europa, mener europeiske politimyndigheter.

I forrige uke ble 19 medlemmer av en kriminell bande arrestert i Spania. Syv hus ble ransaket i i byen Almeria på den spanske sørkysten. Her ble det beslaglagt 11,6 kilo narkotika (mest hasj), og mer enn 15.000 euro i cash.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har politiet tatt hånd om 21 mobile enheter, og 16 gigabytes data er overlevert Europol for analyse.

19 arrestert i forrige uke

De 19 arresterte var marokkanske statsborgere med tilhold ulike europeiske land, hovedsaklig Frankrike, Italia og Spania.

Frontex, hvor også Norge er med, fører kontroll og overvåkning av EUs yttergrenser. De opplyser at den nye metoden brukes eksklusivt av marokkanske grupper.

Her har man i 2017 klart å stanse smuglere på vannskuter i Spania. Foto: Frontex
Her har man i 2017 klart å stanse smuglere på vannskuter i Spania. Foto: Frontex

I farvannene utenfor spanske Tarifa, vest for Gibraltarklippen, er det gjort særlig mange observasjoner. Dette er et av områdene hvor avstanden til Marokko er kortest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om antallet migranter som det er mulig å smugle inn til Europa er relativt lite, så har bruken av vannskutere økt de siste årene. Marokkanske myndigheter tillater bruk av vannskutere utenfor sin kyst fra 10. juli til 10. september, så dette fenomenet opptrer i sommersesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farlig for badegjester

Frontex opplyser at det i 2017 ble avslørt 38 tilfeller hvor vannskutere ble brukt, men tallet er noe misvisende for hvert enkelt tilfelle kan inkludere flere vannskutere.

Det er særlig menneskesmuglerne som kjører over stredet samlet, siden dette øker sjansene for at noen når frem hvis politiet forsøker å gripe inn.

Ut over det rent kriminelle ved slike operasjoner er spanske politimyndigheter bekymret for sikkerheten ved strendene. Førerne kjører med stor fart inn mot sandstrendene og forlater Spania på samme måte, noe som utgjør en stor sikkerhetsrisiko for personer som er ute og svømmer.