Helleland om antidopingsystemet: – Situasjonen er uholdbar

Linda Hofstad Helleland er bekymret for troverdigheten til antidoping-arbeidet.
Linda Hofstad Helleland er bekymret for troverdigheten til antidoping-arbeidet.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antidoping Norge ønsker å erstatte CAS med en domstol som ligner vanlig rettspraksis. WADA-topp Linda Hofstad Helleland sier hun vil alle ønske alle forslag som vil styrke systemet velkommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er bekymret for troverdigheten til antidopingarbeidet, og vil ha en fullstendig uavhengig gjennomgang av antidoping-systemet. Dagens situasjon er uholdbar og jeg ønsker alle forslag som vil styrke systemet velkommen, sier visepresident i Verdens antidopingbyrå (WADA) Linda Hofstad Helleland, gjennom sin politiske rådgiver, til ABC Nyheter.

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, bekrefter torsdag overfor ABC Nyheter at organisasjonen har sendt inn flere endringsforslag til WADA. Antidoping Norge ønsker blant annet å erstatte Idrettens voldgiftsrett (CAS) med en «Høyesterett» for antidoping som ligner mer på vanlig rettspraksis.

– Antidoping Norge mener at en voldgiftsdomstol ikke er best egnet for å løse dagens dopingsaker. Det er flere eksempler på dopingsaker de senere årene som involverer stadig større etterforskning og samarbeid med politimyndigheter. Dermed ønsker vi en domsinstans som ligner mer på det vi kjenner fra det alminnelige samfunnet, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– CAS har liten tillit

Antidoping Norge har sendt inn forslaget i anledning at Verdens antidopingkode skal revideres. WADA startet i november 2017 arbeidet med å revidere koden.

Verdens antidopingkode er WADAs internasjonale regelverk som gjelder for alle idrettsutøvere over hele verden.

Den oppdaterte koden skal vedtas i november 2019, og vil gjelde fra 1. januar 2021.

– Problemet til CAS er at de har liten tillit. Det er snakk om at de er for mye preget av Den internasjonale olympiske komité (IOC), og dermed ikke helt nøytralt. Det er delte meninger om dette, men det er flere folk i CAS som har tilknytning til IOC, sier TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

CAS har avgjort tvister innen idretten siden 1984. Hovedkvarteret ligger i Lausanne, Sveits.

Det var i CAS den endelige dopingdommen til Therese Johaug ble satt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Antidopingarbeidet har stort potensiale. Det må bli mer profesjonelt og nøytralt. Jeg mener antidopingarbeidet må reformeres, sier Kaggestad.

– Helleland utfordrer pampene

Han støtter forslaget til Anders Solheim og Antidoping Norge.

Mads Kaggestad støtter Antidoping Norges forslag om å erstatte CAS. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mads Kaggestad støtter Antidoping Norges forslag om å erstatte CAS. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er et godt forslag. Solheim foreslår dette fordi han ser store svakheter. Det hjelper ikke med dopingtesting når arbeidet på toppen ikke fungerer. Selv synes jeg til tider at det CAS foretar seg er fornuftig, men andre ganger lurer jeg litt på hva som skjer, påpeker Kaggestad.

Avslutningsvis legger TV 2-eksperten til at han liker holdningen til Linda Hofstad Helleland veldig godt.

– Hun er veldig offensiv, og utfordrerer systemet og pampene. Det får mye oppmerksomhet internasjonalt, sier han.

Christian Hjort, Therese Johaugs advokat under langrennsløperens dopingsak, stiller seg også bak Antidoping Norges forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er mye fornuft i Antidoping Norges tanker rundt dette. En slik endring kan bidra til en mer konsistent praksis, sier han til ABC Nyheter.

Idrettsforbundet bekymret for rettssikkerheten

Fredag skriver Norges Idrettsforbund (NIF) i en artikkel på sine hjemmesider at også de har sendt sine innspill til den nye WADA-koden.

Også idrettsforbundet stiller spørsmål ved CAS.

«Vi har bedt WADA vurdere om CAS, som en internasjonal voldgiftsdomstol med over 300 dommere, er hensiktsmessig for utviklingen av en harmonisert rettspraksis. Antall dommere øker i seg selv risikoen for avgjørelser som spriker i ulike retninger, og det er grunn til å stille spørsmål om en voldgiftsdomstol er egnet til å avsi avgjørelser med presedensvirkning for hele idretten. Voldgiftsretten har én eller flere dommere som er valgt av partene selv, saken løses for lukkede dører og dommen kan i utgangspunktet ikke ankes. Partene må selv betale honorar til dommeren(e) og dekke utgiftene til avviklingen av prosessen», heter det i artikkelen som er signert Henriette Hillestad Thune, juridisk ansvarlig i NIF, og generalsekretær Karen Kvalevåg.

Videre skriver de at NIF har utfordret WADA til å vurdere om antall dommere i CAS bør begrenses, og at de er bekymret for utøvernes rettssikkerhet grunnet de høye kostnadene i CAS.