Gjensidige Forsikring gikk på smell: – Bilforsikring må bli dyrere

Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig dyrere bilreparasjoner gjør at forsikringspremiene må opp, ifølge Gjensidige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt den første harde vinteren siden 2010, og en skikkelig vinter slår hardt, det kan mange ha glemt. Særlig for oss hvor bilforsikring utgjør en betydelig andel av det vi driver med, og antall skader økte med 15 prosent, merkes en volatil vinter med mye snø, veksling mellom mildt og kaldt, og underkjølt regn, sier Gjensidige-sjef Helge Leiro Baastad, ifølge Finansavisen.

Les også: Advarer mot to aksjer

– Dyre å reparere

I går måtte konsernsjefen se aksjen falle tidvis over 10 prosent på Oslo Børs, etter at selskapet presenterte tall for 1. kvartal. Aksjen hentet seg inn noe og endte ned 6,7 prosent til 127,60 kroner onsdag.

I skrivende stund beveger aksjen seg i positivt terreng og står i 127,90 kroner, opp 0,24 prosent.

– På én dag i januar hadde vi 440 bilskader, det er mange ganger normalen. Det var ikke så mye personskader, men desto mer bulking. Og bilene blir stadig dyrere å reparere, sier Gjensidige-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når både antall skader og gjennomsnitterstatningen øker, opplever man det som bransjen kaller skadeinflasjon. Nye biler med mye teknologi koster langt mer å reparere enn det man så før.

– De siste to-tre årene har det vært et klart mønster at reparasjonene blir dyrere, konstaterer Leiro Baastad, ifølge avisen.

Konsekvensen er ikke hyggelig for kundene.

– Dyre biler er dyre å reparere, og alt annet likt betyr denne utviklingen vi ser at bilforsikring må bli dyrere, slå Leiro Baastad fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere kan ikke hente innsparinger andre steder?

– Vi jobber hver dag for å effektivisere og digitalisere, for å drive mest mulig kostnadseffektivt. Men når kjerneproduktet blir dyrere og dyrere, kan vi ikke oppheve naturlovene. Vi må møte skadeinflasjonen med prisjusteringer, sier han til Finansavisen.

Les også: Gjensidige halverte resultatet

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En overreaksjon

Analytiker Geir Kristiansen i Beringer Finance mente onsdagens kursfall var en overreaksjon.

– Nå har kursen kommet litt opp igjen, men den var under 125 kroner og det er klart at det er nok en overreaksjon. Forsikringsresultater svinger mye basert på værforhold om vinteren, og dette slo negativt ut for Gjensidige i dette kvartalet, og i tillegg fikk de et svakere resultat i investeringsvirksomheten, så de fikk en «double whammy» der, sa han til TDN Direkt.

Kristiansen mener imidlertid det store spørsmålet er hva som skjer fremover.

– Jeg ser ikke at de resultatene som var nå skal tilsi at det kommer fryktelig mye dårligere resultater fremover, men i 2. kvartal er det risiko for betydelige skader dersom man får en storflom, sa han til nyhetsbyrået.

Ifølge Kristiansen blir det mest sannsynlig ingen store estimatendringer, og meglerhuset vil beholde en hold-anbefaling på aksjen, selv om det kan hende at kursmålet på 141 kroner per aksje nedjusteres.

Les også: Analytiker om Gjensidige Forsikring

Artikkelen ble først publisert av Hegnar.no.