Australia kjemper mot mystisk kjøttetende bakterie

Den verdenskjente australske stranda Bondi Beach i Sydney. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Den verdenskjente australske stranda Bondi Beach i Sydney. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australske myndigheter leter etter svar på hvorfor en mystisk kjøttetende bakterie sprer seg sør i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har ikke klart å finne ut hvordan bakterien som danner burulisår, sprer seg.

Infeksjonen forårsaker store skader i hud og vev og kan føre til langvarig handikap, deformering, amputering og til og med død.

– Dette er en forferdelig og smertefull lidelse og det er helt nødvendig med videre forskning for å komme til bunns i denne nye helseutfordringen, sier Australias helseminister Greg Hunt. Regjeringen bevilger nå 9 millioner kroner i håp om å kunne løse mysteriet.

– Mitt håp er at forskning vil føre til vi kan få identifisert kilden som forårsaker denne type bakterie, som igjen vil føre til raskere diagnoser, behandling og forebyggende tiltak, sier Hunt.

Den sørlige delstaten Victoria registrerte 182 tilfeller av infeksjonen i 2016, 275 tilfeller i 2017 og 30 så langt i år. Antallet tilfeller og skadegraden øker, samtidig som bakterien sprer seg til nye områder. Forskere som har studert bakterien kaller det en forverrende epidemi, som de ikke vet hvordan de skal stanse.

Rundt 2.000 tilfeller av burulisår blir registrert hvert år verden over. De fleste tilfellene finnes i tropiske regioner i Vest- og Sentral-Afrika.