Kinesiske firmaer utnytter fattigdommen i Zimbabwe

Kinas president Xi Jinping lovet Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa et strategisk partnerskap.
Kinas president Xi Jinping lovet Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa et strategisk partnerskap. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zimbabwes regjering er begeistret for Kina, og fikk nylig løfter om omfattende lån til nye storprosjekter. Vanlige zimbabwere er skeptiske. De mener Kina utnytter arbeidere og bidrar til offentlig korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort shoppingsenter og sportsarena er tydelige tegn på kinesernes inntog i Zimbabwe. I motsetning til mange andre afrikanske land er ikke kinesere veldig synlig i bybildet. De driver forretningene sine i det stille og uten innsyn.

36-årige Derick Chihota jobber i det kinesiske firmaet Yeng Lin Glass Company i hovedstaden Harare. For ham og mange andre zimbabwere har livet vanskelig. De kinesiske sjefene har en brutal lederstil. I dette firmaet er zimbabwere ansatt i stillingene på laveste nivå.

– Daglig må vi tåle slag eller muntlige fornærmelser. Hver dag begynner vi å jobbe kl. 04.30 i glasslageret og slutter kl. 22.00. Det betyr at vi får mindre enn fem timer søvn hver natt, forteller Chihota til Bistandsaktuelt.

I løpet av årene har mange firmaer innen klesproduksjon, metall, jordbruk, teknisk arbeid, møbler, handel og matservering blitt nedlagt. Mange arbeidere har mistet jobben og må derfor jobbe for kinesiske firmaer i vekst, i hovedsak butikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zimbabwe har 14 millioner innbyggere, hvorav 90 prosent er arbeidsledige.

Mange andre som i likhet med Chihota jobber for kinesiske firmaer, forteller om dårlig lønn, lange og harde arbeidsdager, verbal og fysisk vold og trusler om oppsigelser. Chihota betrakter arbeidsbetingelsene som en form for slaveri.

Chihota hevder at han tjener 105 amerikanske dollar per måned, og at lønna ikke alltid kommer i tide. Den kan også komme oppdelt i flere utbetalinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bryter rettigheter

Menneskerettighetsaktivister mener at kinesiske arbeidsgivere bryter menneskerettighetene.

– Kinesere behandler sine arbeidere som slaver og misbruker dem fysisk, men de blir ikke straffeforfulgt, sier Okay Machisa, nasjonal direktør i Zimbabwe Human Rights Association (ZimRights).

ZimRights er en organisasjon som ble etablert for 26 år siden for å sikre at zimbabwiske innbyggere blir informert om menneskerettigheter og blir styrket til å kjempe for sine egne rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 meldte Zimbabwe Diamond Miners Workers’ Union det kinesiskeide firmaet Detroop Mine til National Employment Council av på grunn av mishandling av ansatte.

For 20 år siden var Zimbabwe rammet av økonomiske sanksjoner fra vestlige land som Storbritannia som følge av den kaotiske beslagleggelsen av gårder som var eid av hvite mennesker.

Det var tidligere president Robert Mugabe som styrket de økonomiske relasjonene med den asiatiske giganten i det som ble kjent som The Look East Policy. Det førte til at kinesere ble landeiere, og ansatte lokale zimbabwere.

Kontanttyver

Kinesiske forretningsmenn driver alle slags foretak, fra gårder til handel og gruvedrift. I år var det flest kinesere på listen over påståtte «kontanttyver». Mer enn 1,3 milliarder amerikanske dollar ble ført ut av landet under tidligere president Mugabes styre, noe som satte fyr på det nåværende økonomiske krakket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge «Looters’ list», som ble offentliggjort av Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa 19. mars, ble nesten én milliard amerikanske dollar overført ulovlig gjennom eksportoverskudd, betaling for varer som ikke ble mottatt i Zimbabwe, eller midler overført til utenlandske banker som kontanter eller gjennom uautoriserte transaksjoner.

Det kinesiske diamantgruveselskapet Jinan Mining overførte 546 millioner amerikanske dollar uten godkjennelse av Zimbabwes sentralbank for tre år siden etter å ha slitt ut zimbabwiske arbeidere. Selskapet skapte lite eller ingen utvikling i området rundt diamantgruvene Marange i Manicaland-provinsen.

Les også: Kina vil opprette sitt eget "Norad"

Uten beskyttelse

Samtidig er de kinesiske arbeidsmetodene fortsatt i søkelyset hos arbeidsrettseksperter.

– Det vi ønsker i landet vårt, er en proteksjonistisk politikk som begynner med immigrasjonsdepartementet. Hvis en investor kommer til landet vårt, må det være et sunt personalledelsessystem, sier Rodgers Matsikidze, ekspert i arbeidsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Matsikidze har de færreste kinesiskeide virksomheter i land i det sørlige Afrika en lokal person som personalleder.

– Det er problematisk fordi kinesere ignorerer Zimbabwes arbeidslover, legger han til.

Selv på gårder som tidligere ble eid av Zimbabwes kommersielle hvite gårdbrukere, har kinesere blitt en kraft å regne med, ifølge undertrykte arbeidere som jobber for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi opplever, er moderne slaveri. Vi jobber for veldig lite penger. Våre tidligere sjefer, som mistet gårdene sine, var bedre enn kineserne. Kineserne suger ut blodet vårt, forteller Tichaona Ngwenya, som arbeider på en kinesiskeid tobakksgård i Murewa i Zimbabwes østlige provins Mashonaland.

Fagforeninger mener også at tilstanden til arbeidere som jobber for kinesere, er ille.

– Kinesiske arbeidsgivere gir ikke beskyttelsesklær til arbeiderne, men likevel krever de at jobben skal utføres grundig, og de bruker brutal vold mot arbeiderne, sier Raymond Sixpence, generalsekretær i Progressive Agriculture and Allied Industries Workers’ Union of Zimbabwe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Avgjørende tiår for Kina i Afrika

«En gammel venn»

I begynelsen av april fikk Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa en varm velkomst og ble omtalt som en gammel venn da han ankom Beijing på statsbesøk.

Mye tyder på at kineserne var varslet på forhånd om kupp-planene mot mangeårig president Robert Mugabe i november i fjor.

Kina var i alle år en trofast støttespiller for Zimbabwes mangeårige president Robert Mugabe, og forholdet mellom de to land ligger ikke an til å bli dårligere etter at Emmerson Mnangagwa overtok som president.

– Kina og Zimbabwe vil etablere et omfattende, strategisk partnerskap, lovet Kinas president Xi Jinping, ifølge NTB.

Les også: Gjør som Kina: Vend svakheter til styrker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mnangagwas forhold til Kina går helt tilbake til 1960-tallet, da han som geriljasoldat fikk militær trening i landet. Kina væpnet og støttet frigjøringsbevegelsen ZANU i den daværende britiske kolonien Rhodesia, der Mnangagwa i likhet med Mugabe var en sentral skikkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du er en gammel venn av Kina og jeg setter pris på din innsats for å utvikle samarbeid på alle områder, sa Xi da han tok imot Zimbabwes 75 år gamle president.

Zimbabwe er rikt på mineraler, og kineserne har lenge vært den største investoren. Landet er fortsatt gjenstand for sanksjoner fra USA, EU og flere vestlige land, til tross for at landets nye leder har lovet å kjempe mot korrupsjon og innføre politiske reformer.

I desember undertegnet Zimbabwe en låneavtale med Kina på 153 millioner dollar for å utvide og pusse opp den internasjonale flyplassen i Harare.

– Det betyr at innkjøpene gjøres i Kina, og 20 millioner havne i lommene på noen myndighetspersoner, er den syrlige kommentaren til flere zimbabwere.

Denne saken ble først publisert på Bistandsaktuelt.no.