Intern rapport i lobbyorganisasjonen Open Society:George Soros har kartlagt politikerne i EU-parlamentet

GEORGE SOROS: Den ungarsk-amerikanske spekulanten og filantropen George Soros, her i Berlin 8. juni 2017, har opprettet Open Society for å påvirke europeisk politikk etter sine idealer.
GEORGE SOROS: Den ungarsk-amerikanske spekulanten og filantropen George Soros, her i Berlin 8. juni 2017, har opprettet Open Society for å påvirke europeisk politikk etter sine idealer. Foto: Ferdinand Ostrop / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

George Soros og hans organisasjon Open Society blir angrepet av den ungarske regjeringen for å drive politisk muldvarpvirksomhet. En lekket rapport viser at Open Society har kartlagt hvilke EU-politikere de kan stole på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen Open Society, stiftet og drevet av den ungarskfødte, amerikanske spekulanten og filantropen George Soros, kan anse 226 av det sittende EU-parlamentets 751 medlemmer som sine allierte.

Det går fram av en politisk kartlegging gjennomført av konsulentselskapet Kumquat Consult på oppdrag av Open Society.

Kartleggingen ble foretatt etter valget til EU-parlamentet i 2014. ABC Nyheter sitter på den interne rapporten, som du kan se i sin helhet .

Kartleggingen kan være tegn på betydelig lobbyvirksomhet og innflytelse i EU-parlamentet.

Men Open Society driver også utstrakt støtte til og opplæring av sivile organisasjoner som arbeider politisk, ikke minst i tidligere Østblokk-land i Europa.

Open Society oppgir å arbeide for levende og tolerante demokratier med ansvarlige regjeringer.

I flere land, ikke minst Ungarn, er myndighetene irriterte på det de oppfatter som utidig innblanding fra George Soros i interne, politiske forhold. Der blir Soros anklaget for å fremme storstilt immigrasjon til Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt ukjent

– Jeg er ganske forarget over å bli puttet på den lista!

Det er reaksjonen fra den danske representanten for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari, når ABC Nyheter forteller at hun figurerer i opplistingen av Open Societys allierte.

Kartleggingen er nemlig helt ukjent for dem det gjaldt, EU-parlamentarikerne.

– Nei, det visste jeg ikke. Det er en rapport jeg ikke kjenner til og jeg kan slett ikke forstå hvorfor jeg er opplistet slik, fortsetter Kari.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken hun eller rådgiverne hennes har hatt kontakt med Open Society.

Den svenske Vänstern-politikeren Malin Björk ble kjent med rapporten i 2016 og syns det er helt greit å stå oppført som Open Societys venn.

– Jeg syns Open Society står for viktige vurderinger om demokrati, åpenhet, rettsstat og menneskerettigheter. Så det er en riktig oppfatning at jeg er en alliert i de spørsmålene, skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Björk reagerer imidlertid på det som står i rapporten om at hun er kompromissløs i likestillingsspørsmål.

– Det ser i deres øyne ut til å være en svakhet, bemerker Björk.

Les også: – At det i det hele tatt finnes et Ungarn, er et under

– Nøler ikke med å gå imot eget parti

I den 177 sider lange rapporten gjennomgås hver enkelt av de «allierte» med konsulentselskapets kommentarer.

«På grunn av hennes bastante progressive synspunkter, er innflytelsen hennes i egen partigruppe begrenset (og til en viss grad i EU-parlamentet, til tross for at hun har sittet der siden 2008.», heter det for eksempel om den finske, konservative politikeren Sirpa Pietikäinen.

En annen konservativ politiker, bulgarske Maryie Gabriel, kan overtales til å gå imot partigruppas syn. Og, opplyses det, hun er veldig glad i å snakke fransk.

Belgiske Mark Demesmaeker er sterk tilhenger av å splitte opp Belgia, men kan stoles på i spørsmål om menneskerettigheter og mediespørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske Anna Maria Corrazza Bild, kona til den kjente svenske politikeren Carl Bildt, er sterkt progressiv og nøler ikke med å gå imot sitt partis instrukser, kommer det også fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Interessant å se fra våre naboland er at Open Society ser ut til å være langt mer populær i Sverige enn i Danmark. 13 av 20 svenske EU-parlamentarikere anses å være allierte, mot bare tre av 13 danske.

På den ungarske benken finnes bare to Soros-venner.

Les også: Soros vedder 13 milliarder

Open Society er lukket

Open Society står for åpenhet, men ser ikke ut til å praktisere det selv.

ABC Nyheter har siden fredag bedt om kommentarer.

Open Society tar bare mot spørsmål per epost, og har ikke besvart dem, tross en rekke purringer. De besvarer heller ikke spørsmål om de vil svare på spørsmålene.

Tirsdag fikk ABC Nyheter opplyst på det eneste åpne telefonnummeret til Open Society Policy Institute i Brussel, at spørsmålene var videresendt til kommunikasjonsavdelingen i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunikasjonsavdelingen er utilgjengelig for journalister, fikk vi opplyst.

I spørsmålene viste ABC Nyheter til at den ungarske regjeringen fører en aggressiv kampanje mot George Soros, og påstår at han gjennom Open Society påvirker nasjonal og EU-politikk. Er det riktig at dere prøver å påvirke politikken?

Hvorfor lagde Open Society kartleggingen av EU-parlamentarikerne og hvordan har den kommet til nytte?

Vi ville også vite om Soros-organisasjonen har tilsvarende politisk kartlegging av nasjonale parlamenter.

En mektig politisk kraft

«Oppføringen av et parlamentsmedlem i denne kartleggingen indikerer at de trolig vil støtte Open Societys arbeid. De bør kontaktes med et åpent sinn. Selv om de trolig vil arbeide på områder de allerede er interessert i, kan de også ønske velkommen innspill om nye temaer.», skriver konsulentselskapet Kumquat innledningsvis (ABC Nyheters oversettelse), og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Utover å diskutere konkrete temaer, bør Open Society også søke å bygge varige og troverdige forhold til disse europeiske lovgiverne.»

Open Society bruker millioner på lobbyvirksomhet i EU-hovedstaden hvert år, har 19 ansatte lobbyister hvorav 12 er akkreditert til EU-parlamentet og har hatt 53 møter med EU-kommisjonen i løpet av 2017, oppgir LobbyFacts.

Men Open Society har også et omfattende nettverk av organisasjoner som arbeider med samfunnsspørsmål i flere land, som de støtter økonomisk.

Organisasjonen har også fått Kumquat til å utarbeide en håndbok i organisasjonsarbeid og hvilke ressurser de kan trekke på.

Les også: Ungarske jøder ber regjeringen avslutte kampanje mot Soros