Utfordrer Dale foran jordbruksoppgjøret:Lundteigen: – Så mye må landbruksministeren øke planteproduksjonen i Norge

Saken tas opp under spørretimen på Stortinget onsdag. Følg spørretimen direkte fra kl. 10 i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Olaf Lundteigen med krav til jordbruksoppgjøret: – Så stor økning i planteproduksjonen må staten stimulere til i Norge:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jordbrukspolitikken er ikke til for bøndene, men for å gjennomføre samfunnsoppdraget. Oppdraget fra Stortingets flertall er matvaresikkerhet. Og den kan ikke bedres uten å få opp planteproduksjonen i Norge.

Det sier Senterpartiets stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen til ABC Nyheter.

Han har nå beregnet hva som anslagsvis skal til for å få norsk selvforsyning av jordbruksvarer opp på 50 prosent.

– Norsk produksjon av gras og korn må økes med om lag 1000 millioner fôrenheter. Det innebærer en økning på snaut 20 prosent, sier han.

En fôrenhet tilsvarer 1 kilo korn. Høy, rundballefôr, andre vekster og beite omregnes også til slike fôrenhetene.

Grunnen til at planteproduksjonen er så avgjørende for selvforsyningsgraden, er at planteråstoff er grunnlaget også for kjøttproduksjonen.

I 2016 fikk Lundteigen gjennomslag for det resonnementet også hos Frps landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Lundteigen og Frp-statsråd Dale ble enige om én ting

Første skritt: Nord-Norge

Selvforsyningsgraden i Norge er nå bare cirka 42 prosent. Det er desidert dårligst i Europa, etter Sveits som har rundt 50.

– Da er spørsmålet: Hvordan får vi selvforsyningen opp? sier Lundteigen.

Onsdag stiller han spørsmål i Stortingets spørretime til landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) om hvordan regjeringen vil legge til rette for en utvikling med beite på større arealer, ha større fulldyrkede arealer, og forbedring av fruktbarheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lundteigens eget svar er at Norge må øke kornarealene med drøyt 100.000 dekar, til cirka tre millioner dekar. Grasarealet må øke med en millioner dekar, til rundt 7,5 millioner dekar.

– Det første som må skje, er å ta opp igjen all jorda i Nord-Norge som ikke blir brukt. Der er det enorme arealer som ligger brakk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så må en øke bruken av utmarksbeite. Den bør kunne økes med 20 prosent. Videre bør gras- og kornavlingene økes med ti prosent. Det krever mer grøfting og kalking, sier Senterparti-politikeren fra Buskerud.

Lundteigen ser med stor interesse på utspillet som kom fra Ap-leder Jonas Gahr Støre og Aps landbrukspolitiske talsmann Nils Kristen Sandtrøen, om mer jord i drift, større avlinger og høyere sjølforsyning.

Les også: KrF og Venstre har fanget bøndene i Frps garn

Vil ha opp fruktbarheten

– Alt jeg sier, innebærer at det må bli mer lønnsomt å dyrke planter i Norge, er beskjeden inn mot jordbruksoppgjøret, der Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag torsdag skal overrekke sine krav til staten.

– Gjør du det mindre lønnsomt å dyrke planter i Norge, reduserer du selvforsyningen hvert år. Det er det som skjer nå, sier Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at både korn- og grasarealene har gått ned.

– Arealtilskuddene holder arealene kunstig oppe. De tilskuddene får du uansett om du har god avling, eller dårlig avling. Det som må til av endringer, er at man må investere i jord. Staten og gårdbrukerne må investere i grøfting og ta opp igjen dyrka jord som ikke er i bruk i dag, og øke de dyrka arealene, mener Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil også ha staten til å utvide støtten til gjerder i utmarka.

Les hva som skjedde: Sylvi Listhaug utløser stor omfordeling i norske bygder

Ny landbrukspolitikk fra Ap

Arbeiderpartiet kom tirsdag med signaler om en ny landbrukspolitikk. De ønsker mer jord i drift, større avlinger og høyere selvforsyning. Om kort tid legger partiet frem en plan for hvordan det skal gjøres, skriver NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og landbrukspolitisk talsperson Nils Kristen Sandtrøen letter på sløret om planen i et intervju med Nationen. De håper den vil skape optimisme i næringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en nyorientering av innholdet i samarbeidet mellom Sp og Ap, sier Lundteigen til ABC Nyheter.

Selv har han gått Ap i møte i arbeidslivspolitikken med mange innspill mot sosial dumping.

NÆRMER SEG: Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Nils Kristen Sandtrøen (til v.) nærmer seg med tirsdagens utspill Sp, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum, i landbrukspolitikken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
NÆRMER SEG: Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Nils Kristen Sandtrøen (til v.) nærmer seg med tirsdagens utspill Sp, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum, i landbrukspolitikken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Et av hovedmålene er å styrke vår egen evne til å produsere mat av topp kvalitet og mer og bedre fôr til dyrene våre. Vi ser at vi har stort rom for å ruste opp jorden vår, sier Sandtrøen ifølge NTB.

Ap tar til orde for mer penger og høyere tilskuddssatser til grøfting og drenering. I tillegg kommer det klare signaler om at mer av støtten skal gå til små og mellomstore bruk og til regioner der jordbruksarealet i drift går ned.

Støre mener at regjeringen fører en politikk som ensidig er rettet inn mot matproduksjon, mens Ap vil legge vekt på at jordbruket har flere viktige samfunnsfunksjoner.

– Vi mener at landbrukspolitikken har flere samfunnsoppdrag. Matproduksjon, men også bosetting, levende bygder og kultur, sier han.