Peter Madsens forsvarer: – En skrekkhistorie uten bevis

Det finnes ikke skygge av bevis for at Peter Madsen drepte Kim Wall, mener Madsens forsvarer Betina Hald Engmark.
Det finnes ikke skygge av bevis for at Peter Madsen drepte Kim Wall, mener Madsens forsvarer Betina Hald Engmark. Foto: Nikolai Linares / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes ingen bevis for at Peter Madsen drepte Kim Wall, sier hans forsvarer. Påtalemyndigheten vil ha ham fengslet for livstid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor Jakob Buch-Jepsen la mandag ned sin påstand i rettssaken mot den danske ubåtkapteinen og oppfinneren Peter Madsen, som står tiltalt for drap, seksuelle overgrep og likskjending av den svenske journalisten Kim Wall.

Han ønsker i første rekke at Madsen dømmes til fengsel på livstid, subsidiært til forvaring. Omstendighetene i saken tilsier en så streng straff, sa han i Københavns tingrett mandag.

– Denne saken er blottet for formildende omstendigheter, slo Buch-Jepsen fast.

– Finnes ikke bevis

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark slo i sin prosedyre hardt tilbake og hevdet at det ikke kan bevises at Madsen faktisk drepte Wall.

– Det er ikke så mye som skyggen av bevist. Aktor har ikke hatt ett håndfast bevis. Kim Wall er ikke død som følge av en forsettlig handling. Aktor har fremlagt en gyselig historie, vi kan kalle den en skrekkhistorie. Den bygger ikke på beviser, den bygger alene på antakelser, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren krever dermed at Madsen frifinnes for punktet om drap i tiltalen. Fra før har han erkjent skyld i å partere liket av Kim Wall og kvitte seg med delene på sjøen.

– Det mangler noe logikk i den historien som aktor forteller. Det er neppe snakk om beviser, i høyden svake indisier, sier Engmark.

Aktor: – Kim Wall var et fullstendig tilfeldig offer

Endret forklaring

I retten har Madsen hevdet at Kim Wall døde som følge av kullosforgiftning. Under politiavhørene har han imidlertid flere ganger endret forklaring om hva som skjedde 10. august i fjor, da han og Wall la ut på tur i ubåten. Men Engmark avviser at dette betyr at han lyver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fullstendig riktig at min klient har endret forklaring. Men er det bevis nok til domfellelse, spurte hun i retten, før hun selv svarte:

– Nei, det er det ikke. En person i hans situasjon kan si slikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har bedt om at det blir foretatt undersøkelser av ubåten. Ville en skyldig mann be om det, fortsatte forsvareren, som også ber retten se bort fra all støyen rundt saken og det hun hevder er forutinntatte vitner.

– Retten må ikke og kan ikke dømme alene ut fra magefølelser, understreket hun.

Bakgrunn: Groteske funn på Peter Madsens harddisk

– Ikke troverdig

Aktor mener på sin side at Madsen troverdighet ikke bare er lav. Den er ikke-eksisterende, slo han fast i retten mandag.

– Det var løgn fra ende til annen, sa Buch-Jepsen.

Aktor Jakob Buch-Jepsen la mandag ned påstand om livsvarig fengsel for den drapstiltalte Peter Madsen. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix
Aktor Jakob Buch-Jepsen la mandag ned påstand om livsvarig fengsel for den drapstiltalte Peter Madsen. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

I retten understreket han at Peter Madsen har forsøkt å gjennomføre det perfekte drap, og at det er grunnen til at dødsårsaken ikke kan slås fast.

– Peter Madsen trodde han kunne gå på vannet og lage den perfekte forbrytelse og at vi derfor aldri skulle få se hans korrespondanse, sa aktor og viste til SMS-er Madsen har sendt til et vitne i saken om at han ville gjennomføre «den perfekte forbrytelse».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Madsen sendte SMS til ekskona rett etter Walls død: – Jeg er ute på eventyr

Overleger: Farlig

Mandag ble også en rapport om Madsens mentale helse lagt fram for retten. Der konkluderer to overleger, som har vurdert Madsen utover den rettspsykiatriske undersøkelsen, med at han er så farlig at han bør idømmes en tidsubestemt forvaringsstraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har påfallende mangel på psykisk refleksjon, heter det i rapporten som ble lest opp i retten mandag, skriver Danmarks Radio på sine nettsider.

Bakgrunn: Ubåtekspert avviser Madsens forklaring om kullosforgiftning

Overlegene konkluderer også med at Madsen ikke er sinnssyk eller viser tegn til psykose, men at han er såkalt polymorf pervers med store seksuelle avvik. Det er en betydelig risiko for at han kan begå lignende kriminalitet i framtida, mener legene.

I Danmark kan en forvaringsdømt begjære en ny vurdering etter tre år, og deretter kan saken tas opp hvert andre år. Om man dømmes til livsvarig fengsel kan man først søke om prøveløslatelse etter tolv år.

Dom i saken faller etter planen onsdag.

Mer om saken:

Madsens praktikant: – Han virket stresset og presset

Madsen inviterte to kvinner på ubåttur to dager før drapet

Madsens venninne: – Han ville finne «gærne» piker