Gresk domstol gir asylsøkere bevegelsesfrihet

Asylsøkere og migranter venter utenfor en politistasjon i Thessaloniki i Hellas, for å bli pågrepet og innvilget midlertidig opphold i landet. Foto: AP / NTB scanpix
Asylsøkere og migranter venter utenfor en politistasjon i Thessaloniki i Hellas, for å bli pågrepet og innvilget midlertidig opphold i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsøkere i Hellas må kunne bevege seg fritt i landet, slår en gresk domstol fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjennelsen omfatter ikke de drøyt 15.000 asylsøkerne som alt oppholder seg i Hellas, men gjelder dem som heretter ankommer landet, slår domstolen fast.

Asylsøkere i Hellas er i dag stuet sammen i overfylte leire, og onsdagens kjennelse kom som et svar på en klage fra det greske flyktningrådet som hevder at forholdene i leirene er umenneskelige.

Leirene ligger på øyene Lesvos, Chios, Samos, Leros og Kos, der lokale myndigheter frykter for turistsesongen og lenge har forsøkt å få den greske regjeringen til å gjøre noe med leirene.

Strømmen av asylsøkere fra Tyrkia til Hellas er doblet fra samme tid i fjor, fra rundt 60 til 120 om dagen.

Domstolens beslutning om at flyktningene heretter fritt skal kunne bevege seg rundt i Hellas, blir trolig anket av myndighetene, opplyser en informert kilde.

Innvandringsdepartementet i Aten opplyser at kjennelsen nå skal granske og at de alt har utformet et nytt lovutkast. Utkastet skal legges fram for nasjonalforsamlingen innen utgangen av april, opplyser en kilde i departementet.

Aktuelt:

Asylsøkere utsettes for grove overgrep i Jemen

To av tre asylsøkere fikk opphold i fjor

Israel stanser utvisning av afrikanske asylsøkere etter avtale med FN