Tysklands president maner Vesten til å bedre forholdet Russland

Tysklands president Frank Walter Steinmeier (t.h.). Her på besøk i India sammen med sin kone Elke Büdenbender i mars. Foto: Manish Swarup / AP / NTB scanpix
Tysklands president Frank Walter Steinmeier (t.h.). Her på besøk i India sammen med sin kone Elke Büdenbender i mars. Foto: Manish Swarup / AP / NTB scanpix Foto: Manish Swarup / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier er urolig for det stadig dårligere forholdet mellom Russland og Vesten og vil ha mer innsats for å reparere forholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helt uten hensyn til Putin, så må vi ikke stemple hele Russland – landet og folket – som fiender, sier Steinmeier i et intervju med Bild am Sonntag.

Han viser til forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal i Salisbury, men mener denne saken ikke bør overskygge at det står langt mer på spill.

– Skripal-forgiftningen var urovekkende, men det stadig kjøligere forholdet mellom Russland og Vesten, som har langt større konsekvenser enn denne saken, bør være like urovekkende, sier han.

Les også: Russland anklager OPCW for å manipulere Skripal-prøver

Ifølge Steinmeier finnes det i realiteten ingen tillit mellom de to partene, og nå gjelder det å få stanset den stadige opptrappingen og få på plass en ansvarlig politikk, mener han.

– Folk bør ikke la seg overmanne av en apokalyptisk stemning i forholdet til en vanskelig nabo, fastslår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han mener også at Tyskland må kunne gi Russland beskjed om hva den russiske handlinger gjør med forholdet til EU.

– Det innebærer sanksjoner etter annekteringen av Krim-halvøya og konflikten i Øst-Ukraina, men vi må ikke slutte å gi russerne beskjed i direkte diskusjoner, framholder han.

Les også: Russland: Angrepene vil få konsekvenser