Fortsatt ingen avgjørelse fra Trump om Syria-respons

USAs president Donald Trump har ennå ikke bestemt seg om hva som bør gjøres etter det påståtte kjemiske angrepet i Syria. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix.
USAs president Donald Trump har ennå ikke bestemt seg om hva som bør gjøres etter det påståtte kjemiske angrepet i Syria. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump har tonet ned retorikken om et mulig Syria-angrep og gjør det klart at ingenting er avgjort. FNs sikkerhetsråd samles fredag på ny.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland, som har kalt inn til møtet, gjør det klart at det kommer til å handle om den vestlige militære trusselen mot Syria.

Torsdag kveld ringte Trump til Storbritannias statsminister Theresa May for å diskutere situasjonen. De gjorde det klart at det påståtte kjemiske angrepet i Syria ikke må gå ubemerket hen og at det må få en «internasjonal respons». Frankrike er enig. Norge har ikke blitt bedt om å delta i et eventuelt vestlig angrep, og Tyskland utelukker deltakelse.

Nøyaktig hva som skal skje – og når det skal skje – er fortsatt i det blå.

– Har aldri sagt når et angrep på Syria vil finne sted. Kan skje veldig snart, eller ikke så snart i det hele tatt! skrev Trump på Twitter tidligere torsdag.

Beskjeden kom etter at Trump flere ganger hadde sagt at en Syria-avgjørelse ville komme veldig snart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Det er en veldig farlig situasjon, og den kan fort eskalere

Vurderer fortsatt etterretning

Heller ikke etter et møte i Det hvite hus torsdag kveld, så man ut til å være noe nærmere en avgjørelse.

– Vi fortsetter å vurdere etterretningsinformasjon og deltar i samtaler med våre partnere og allierte, sa pressetalskvinne Sarah Sanders etter møtet, hvor presidenten og hans sikkerhetsteam deltok.

Dermed er retorikken fra Trump-administrasjonen tonet ned sammenlignet med det som kom tidligere i uken.

– Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», skrev Trump på Twitter onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Tidligere FBI-sjef beskriver Trump som mafiaboss-aktig

Advarte om krigsfare

Det mulige taktskiftet kommer etter at Russland har advart om krigsfare.

– Det vi umiddelbart prioriterer, er å avverge krigsfaren, sa FN-ambassadør Vassilij Nebenzia etter et lukket møte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om han refererer til krig mellom Russland og USA, svarte han:

– Vi kan ikke utelukke noen alternativer, dessverre.

Sverige forsøkte under møtet å få slutt på handlingslammelsen ved å foreslå å sende en nedrustningsstyrke til Syria for å fjerne kjemiske våpen. Forslaget falt fordi Russland var skeptisk.

– Vi får en følelse av at det nå er en annen logikk som har overhånd, en militær logikk. Men vi gir ikke opp håpet, sa Sveriges FN-ambassadør Carl Skau.

Aktuelt: Trump truer Russland: Gjør dere klare

– Utilgivelig

USAs forsvarsminister Jim Mattis sa i Kongressen torsdag at situasjonen i Syria er så kompleks at man noen ganger «vil få motsatte impulser». Han insisterte også på at Trump ennå ikke har tatt noen beslutning når det gjelder Syria.

– Jeg tror det fant sted et kjemisk angrep og vi leter etter de faktiske bevisene, sa Mattis, og la til at han vil ha inspektører til Syria innen en uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsministeren kom også med en kraftig fordømmelse av bruk av kjemiske våpen og sa bruk av slike våpen er utilgivelig.

Aktuelt: Svensk Syria-forslag får lunken mottakelse fra Russland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 40 døde

Minst 40 mennesker ble drept i det antatte kjemiske angrepet i den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus lørdag.

Verdens helseorganisasjon (WHO) viser til lokalt helsepersonell som sier at 500 pasienter er behandlet etter angrepet. De har vist tegn til symptomer som følge av et kjemisk angrep, opplyste WHO onsdag.

Organisasjonen for forbud mot kjemisk våpen (OPCW) skal sende eksperter til området, men sier det kan ta en måned før et granskingsresultat er klart.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har hevdet at russiske eksperter ikke har funnet tegn til noe kjemisk angrep i Douma.

Donald Trump hevdet onsdag at forholdet mellom USA og Russland nå er dårligere enn under den kalde krigen.

Aktuelt: Trump og May enige om at kjemiske angrep må føre til reaksjoner