USA og Russland stanset hverandres Syria-resolusjoner

Video: Russland la ned veto i FNs sikkerhetsråd mot USAs forslag om å opprette et panel for granske hvem som var ansvarlig for et påstått kjemisk angrep i Syria.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Russland satte ned foten for hverandres forslag om en granskning av det påståtte kjemiske angrepet i Syria. Dermed ble ingen av dem vedtatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen stemte sikkerhetsrådet over tre forskjellige resolusjonsforslag.

Det begynte med at USA la fram sitt forslag, som ble stanset da Russland brukte vetoretten sin. I alt tolv av medlemslandene i sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen, mens Bolivia i likhet med Russland stemte nei. Kina avsto fra å stemme. For at en resolusjon skal gå igjennom må den få ni eller flere stemmer, uten at noen av de fem permanente medlemmene legger ned veto.

Det var tolvte gang Russland benyttet seg av vetoretten i FNs sikkerhetsråd for å blokkere en resolusjon som hadde det syriske regimet som mål, skriver AFP.

Etter avstemningen om USAs resolusjonsforslag la Russland fram en alternativ resolusjon. Heller ikke denne gikk igjennom, ettersom kun seks land, inkludert Kina og Russland, stemte for.

Til slutt la Russland fram nok et forslag, som også ble nedstemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Strakk oss langt

Det var på forhånd ventet at Russland ville legge ned veto mot USAs forslag, ettersom de tidligere tirsdag uttalte at det inneholdt «visse uakseptable elementer».

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier USA «strakte seg ekstra langt» for å sikre russisk støtte for sin resolusjon. Hun sier den innebar at etterforskningspanelet som skulle granske kjemiske angrep i Syria skulle være uavhengig, upartisk og profesjonelt, noe hun ikke mener det russiske forslaget innebærer.

– Russlands resolusjon gir Russland selv muligheten til å velge etterforskere og deretter vurdere utfallet. Det er ikke noe uavhengig ved det, sa Haley.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nikkedukke

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzija anklaget på sin side USA for å ønske at resolusjonen deres skulle bli nedstemt.

– De ville at den skulle bli nedstemt for å rettferdiggjøre bruk av makt i Syria, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen ville ifølge Nebenzija gjenopprettet et gammelt ekspertpanel, som Russland blokkerte forlengelsen av i november. Ekspertpanelet samarbeidet med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) for å komme til bunns i hvem som er ansvarlig for kjemiske angrep i Syria.

Nebenzija kalte tirsdag ekspertpanelet en «nikkedukke som styres av anti-Damaskus-krefter».

OPCW til Douma

Som følge av det russiske vetoet har OPCW kun mandat til å slå fast hvorvidt et kjemisk angrep har funnet sted i Syria, og ikke hvem som var ansvarlig for det.

Russlands andre forslag for kvelden vakte heller ikke stor begeistring fra amerikansk side. Haley sa resolusjonen ikke ville føre til noe som helst, fordi den kun ba OPCW om å gjennomføre granskningen som allerede er i gang.

– OPCW har allerede mandat til denne undersøkelsen, men Russlands tekst tar sikte på å detaljstyre granskningen, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OPCW varslet tidligere tirsdag at de ville sende eksperter til Douma for å granske om et kjemisk angrep fant sted der lørdag 7. april, etter at både Russland og Syria sa de ville gi ekspertene tilgang til byen.

Russland har imidlertid antydet at dette er unødvendig, ettersom russiske eksperter allerede har vært i Douma og fastslått at de ikke så noen tegn til at det var brukt kjemiske våpen i byen.