Høyre sier ja til eggdonasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres går inn for å tillate eggdonasjon i Norge. Et flertall på landsmøtet på Gardermoen stemte for forslaget lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen var ikke uventet. Hele 11 av 15 fylkeslag hadde gått inn for eggdonasjon før landsmøtet, selv om flertallet i resolusjonskomiteen, ledet av nestleder og kunnskapsminister Jan Tore Sanner, gikk i mot.

Motstanderrne mener eggdonasjon bryter med en konvensjonen om at den som føder barnet, er barnets mor. De mener eggdonasjon skaper tvil om hvem som er mor og at barnets rett til å kjenne sitt biologiske opphav må komme foran.

Debatten i landsmøtesalen var engasjert. Flere unge høyrekvinner gikk på talerstolen og forsvarte at kvinner med fertilitetsproblemer bør få samme mulighet til å få hjelp som menn gjør gjenonom sæddonasjon. De påpekte at teknologien og den medisinske utviklingen nå gjør det forsvarlig å sidestille inngrepene.

Møtt med jubel

Innleggene ble møtt med jubel, mens den konservative fløyen ble takket med høflig, kort applaus. Dermed var det lite tvil om hvilken vei det bar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ønsket å ta en beslutning om eggdonasjon under fjorårets landsmøte. Men etter at statsminister Erna Solberg ba om mer tid til en grundig debatt, ble saken utsatt.

Det er allerede flertall på Stortinget for eggdonasjon, men med Høyres vedtak er nei-fløyen blitt marginalisert. Ap, SV, Venstre og Frp er positive, mens Sp og KrF er imot.

– Betyr mye for mange

– Vi er svært fornøyde med vedtaket til Høyre om å tillate eggdonasjon og assistert befruktning til enslige i Norge. Det betyr mye for mange berørte, sier styreleder Lise Boeck Jakobsen i Ønskebarn.

– Dette betyr at Stortinget kan vedta et norsk behandlingstilbud når de senere til våren skal behandle saken om revidert bioteknologilov, sier Jakobsen.

Innstillingen om revidert bioteknologilov legges fram av helsekomiteen på Stortinget i begynnelsen av mai.

– Nå er det viktig å utvikle et godt og reelt behandlingstilbud som drar nytte av erfaringene fra andre europeiske land, og som sikrer god nok behandlingskapasitet, sier Jakobsen.