Listhaugs erstatter er klarFrps tidligere «wonderboy» Tor Mikkel Wara (53) blir ny justisminister

Tor Mikkel Wara blir ny justisminister.
Tor Mikkel Wara blir ny justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-veteran Tor Mikkel Wara går fra First House til regjeringen for å bli justisminister, erfarer Dagbladet og VG. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug måtte før påske trekke seg som justisminister, der bakteppet var en Facebook-post hvor hun anklaget Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

1616 dager varte Sylvi Listhaugs statsrådsliv. Opposisjonen hadde fått nok av Listhaugs omstridte retorikk og opptreden. Rabalder i Rinkeby, imam-sleiking og til slutt terrorist-innlegget ble til slutt for mye - også for Knut Arild Hareide og KrF.

1989: Daværende partileder Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen med tommel opp og seierssmil sammen med fru Eli og Tor Mikkel Wara i forbindelse med partiets gode resultater ved Stortingsvalget. Foto: Jørn H. Moen / NTB scanpix
1989: Daværende partileder Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen med tommel opp og seierssmil sammen med fru Eli og Tor Mikkel Wara i forbindelse med partiets gode resultater ved Stortingsvalget. Foto: Jørn H. Moen / NTB scanpix

Nå er Listhaugs erstatter klar:

Tor Mikkel Wara jobbet som rådgiver for Carl I. Hagen allerede som 21-åring. Wara ledet FpU i årene 1987–90 og ble valgt inn på Stortinget fra Finnmark i 1989. Han satt bare den ene perioden.

Lysende talent

53-åringen er utdannet økonom og ble ansett som et lysende politisk talent på 80- og 90-tallet, men han forsvant ut av partipolitikken etter Hagens oppgjør med liberalistene i Frp på landsmøtet til Frp i 1994.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til mange av sine kampfeller blant partiets liberalister brøt Wara aldri helt med Frp, selv om han meldte seg ut av FpU. Han tok farvel med rikspolitikken etter én periode på Stortinget. Særlig etter at Siv Jensen overtok som partileder i 2006 har han bidratt i mange ulike partisammenhenger, også på konferanser og som foredragsholder for Frps fylkeslag.

Fakta om Tor Mikkel Wara

* Norsk kommunikasjonsrådgiver, lobbyist og politiker for Fremskrittspartiet.

* Født 27. desember 1964 i Karasjok. (Alder 53 år.)

* Wara startet sin politiske karriere på begynnelsen av 1980-tallet, først som formann i Vadsø FpU 1982–1984 og Finnmark FpU 1982–1984, noe senere som redaktør i partiavisen Fremskritt 1986–1987 og formann i Fremskrittspartiets Ungdom 1987–1990. Han var finanspolitisk talsmann og medlem av Oslo bystyre 1987–1989.

* Han satt på Stortinget fra 1989 til 1993, og ble i denne perioden ansett som favoritt til å ta over som partiformann etter Carl I. Hagen.

* Wara var en av liberalistene i partiet. Han trakk seg fra rikspolitikken etter å ha takket nei til stortingsplass etter valget i 1993. Han meldte seg siden ut av FpU i 1994 da liberalistene tapte maktkampen i partiet samme år, men fortsatte som betalende medlem i Frp.

* Han har siden arbeidet som kommunikasjonsrådgiver i PR-bransjen, og ble i 2010 partner i First House.

* I 2003 ble hans daværende PR-byrå, Madland & Wara, undersøkt av Økokrim i forbindelse med Finance Credit-saken, men Økokrim fant ikke grunnlag for å starte etterforskning.

* Wara distanserte seg fra Frp og rikspolitikken på midten av 1990-tallet, men har i senere år jobbet tett med partileder Siv Jensen.

(Kilde: Wikipedia, NTB)

Jobbet med omdømmekriser

Wara går over fra First House til regjeringen. Der har han jobbet med kommunikasjonsløsninger for strategi, omstilling, oppkjøp og omdømmekriser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke første gang Frp henter en statsråd fra First House. Det samme gjorde Sylvi Listhaug da hun ble landbruksminister i 2013.

Det er muntlig spørretime på Stortinget onsdag, og statsråd på Slottet ventes å bli avholdt etter klokken 12.

Positiv til innvandring

Enkelte på partiets mer verdikonservative fløy er nok bekymret for uttalelser Wara kom med da han selv var aktiv i politikken. Han ga i flere sammenhenger uttrykk for at innvandringen til Norge er en berikelse for landet, selv om han også understreket at han ønsket begrensninger og var kritisk til pengebruken som knyttet seg til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1993 advarte han Hagen mot å bruke innvandrersaken som stemmesanker i valgkampen, skrev NTB.

– Hensikten med å bringe temaet inn i valgkampen må være å forebygge nasjonalistiske og rasistiske strømninger, ikke bare samle stemmer, sa Wara til nyhetsbyrået den gang.

Aktuelt:

Solberg varsler flere endringer- Sandberg ute av tenkeboksen

Listhaug-maleri i Bergen overmalt

Listhaug-maleri forblir på husveggen inntil videre

SE VIDEO: Listhaug går - men tier ikke