Dinosaur tråkket i søla på skotsk øy

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funn av dinosauravtrykk på øya Isle of Skye i Skottland begeistrer forskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gang for rundt 170 millioner år siden vandret en enorm, langhalset sauropod gjennom en gjørmete lagune i det som i dag er den skotske øya Isle of Skye.

Den 15 meter store dinosauren er for lengst død og lagunen tørket inn, men sporet av sauropoden eksisterer fortsatt som et forsteinet avtrykk på størrelse med et bildekk.

Viktig funn

I alt har forskerne funnet 50 nye dinosaurspor på Isle of Skye siden det første forsteinede avtrykket ble oppdaget av en student i 2016.

To av sporene kommer fra en sauropod og en slektning av tyrannosaurus rex, forteller en av lederne bak forskerteamet, Steve Brusatte, til nyhetsbyrået AP.

Les også: Hevder panserdinosaur benyttet kamuflasjefarger mot glupske fiender

Funnet ble publisert i Scottish Journal of Geology mandag, og beskrives som svært viktig for forståelsen av reptilenes liv og utvikling, ettersom få fossiler har blitt funnet fra mellomjura-tiden, som varte i perioden fra 176 til 161 millioner år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere spor

Også tidligere har det blitt funnet forsteinede spor av dinosaurer på Isle of Skye. Ifølge Brusatte er det fortsatt flere spor å finne på øya.

– Hver nye fossil gir en ny pekepinn på fortidens historie. Vi skal fortsette arbeidet med å finne flere og flere av disse for å forstå mer, sier Brusatte til CNN.

Les også: Fant dinosaurhale forsteinet i rav

Konklusjonen så langt er at dinosaurene her trolig har inntatt føde ved lagunen, når de ikke har vært ute på jakt etter mat.

Sauropod-dinosaurene var firbeinte planteetere med lange nakker, lang hale, ben på størrelse med pilarer og gigantiske, lange kropper.

Les også: Gjorde utrolig dinosaur-oppdagelse på strand