Foran Høyres landsmøte:Erna sendte ingen ACER-hilsen til Arbeiderpartiet

HØYRE-LANDSMØTE: Partiledelsen ladet mandag opp med presselunsj foran landsmøtet 6. til 8. april, med statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, helse- og omsorgsminister Bent Høie og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset.
HØYRE-LANDSMØTE: Partiledelsen ladet mandag opp med presselunsj foran landsmøtet 6. til 8. april, med statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, helse- og omsorgsminister Bent Høie og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke på et parti der ledelsen skal bestemme alene, sier Høyre-leder Erna Solberg foran partiets landsmøte til helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordene falt under mandagens pressekonferanse forut for Høyres landsmøte kommende helg.

Det er kort tid etter at konkurrenten Arbeiderpartiet har vært gjennom en opprivende strid om norsk tilslutning til EUs energilovgivning, inkludert deres energimarkedsbyrå ACER.

Ikke et nederlag

Der valgte partiledelsen å overkjøre synspunktene til 120 av sine egne ordførere, hele LO og en stor del av stortingsgruppa.

– Er utsagnet ditt om at ledelsen ikke skal bestemme alene i ditt parti, en hilsen til arbeiderpartiledelsens håndtering av ACER-diskusjonen?

– Nei, det er ingen hilsen til Ap. Det er en hilsen til det norske pressekorpset som tror at det er et nederlag når en leder ikke får gjennom sitt syn, sier Erna Solberg på ABC Nyheters spørsmål.

– Det er stor sannsynlighet for at politikken vi vedtar på Høyres landsmøte, blir norsk politikk, sa en selvsikker Solberg på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Engstelig for bioteknologien

Hun ser de etiske dilemmaene som bioteknologi gir, som ett av de vanskelige spørsmål. Høyre skal vedta et nytt prinsipprogram på landsmøtet neste år. Men det som dreier seg om gen- og bioteknologi, skal besluttes på landsmøtet nå.

Der forventer ikke partilederen å få gjennom alt sitt.

– Jeg har stor respekt for ønsket om å få barn. Men bioteknologi og sortering er der jeg ser den verste utviklingen hvis vi skal gå den veien, sier hun.

De tre uenighetene om etikk

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) Foto: NTB scanpix
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) Foto: NTB scanpix

Nestleder Jan Tore Sanner forteller at programkomiteens utkast på gen- og bioteknologiområdet konsentrerer seg blant annet om genterapi og genredigering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Komiteen er positiv til genterapi når det ikke påvirker arveanlegg, sier han.

Når det gjelder forskning på befruktede egg, kan det bli endring i synet på ett punkt: Høyre kan komme til å tillate genmodifisering av overflødige egg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre er det tre dissenser i komiteen:

I 2009 ga Norge tilbud om assistert befruktning for lesbiske par.

– Flertallet åpner for å gi dette også enslige. Mindretallet peker på at når samfunnet legger til rette, bør barnet ha tryggheten som to foreldre tilbyr, forteller Sanner.

Flertallet vil også tillate altruistisk surrogati, altså at kvinner frivillig og på idealistisk grunnlag stiller sin livmor til disposisjon for kvinner som ikke kan få barn.

Den tredje striden dreier seg for og imot eggdonasjon.

Aktuelt:

Solberg strammer inn på Facebook etter Listhaug-rabalderet

Støre mener at Solberg ikke har lært av Listhaug-saken

Denne bygda er offer for Erna Solbergs pelsdyrhandel