Ole Einar Bjørndalen legger opp:– Ikke overraskende at han hadde hjerteflimmer

Video: Ole Einar Bjørndalen tok tirsdag et følelsesladd farvel som toppidrettsutøver. Han fikk helsetrøbbel og hjerteflimmeropplevelser i oppkjøringen til sesongen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johan Kaggestad mener det er fornuftig av Ole Einar Bjørndalen å legge opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke uventet at han gir seg, men det er alltid trist når utøvere legger opp. For Ole Einars del ble det usedvanlig vanskelig å komme tilbake igjen. Han hadde nok veldig lyst til å komme opp på det nivået som behøves for å kjempe i verdenstoppen, men han klarte det dessverre ikke, sier TV 2-kommentator Johan Kaggestad til ABC Nyheter.

Han har kjent Bjørndalen i en mannsalder. De er fra samme kommune, Modum i Buskerud.

Kommentatoren mener det er fornuftig av Bjørndalen å gi seg nå.

– Det verste er utøvere som holder på for lenge. Det er fornuftig av ham å gi seg så nærme toppen. Det er en tid for alt.

Bakgrunn: Bjørndalen legger opp - fikk hjerteflimmer i sommer

– Det vil komme en sorgreaksjon

Det siste året har vært trøblete for Bjørndalen. Dårlige prestasjoner i verdenscupen førte til at han ble vraket til OL.

Johan Kaggestad er ikke overrasket over at Ole Einar Bjørndalen har opplevd tilfeller med hjerteflimmer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Johan Kaggestad er ikke overrasket over at Ole Einar Bjørndalen har opplevd tilfeller med hjerteflimmer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Klart det er litt bittert at han ikke fikk gitt seg på topp. Men i toppidrett har man ingen sjans hvis man er på 95-96 prosent av maks. Det er klart at det vil komme en sorgreaksjon. Han vil jo savne toppidretten og det å konkurrere kolossalt. Men han er i en fin familiesituasjon, og har et godt utgangspunkt for livet videre, mener Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørndalen er gift med den hviterussiske skiskytteren Darja Domratsjeva. Sammen har de datteren Xenia, som ble født 1. oktober 2016.

– Jeg tror han kan bli en utmerket trener. Han vet hva som skal til, og idretten er livet hans, forklarer Johan Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme problem som Sundby og Bjørgen

Bjørndalen medga tirsdag at helseproblemene var medvirkende til at nok er nok. Selv fortalte Bjørndalen at han ønsket å gå i flere år til.

Videre sa en tydelig følelsesladd Bjørndalen at han hadde hatt flere hjerteflimmeropplevelser i forkant av årets sesong.

– Det er ganske interessant. Jeg har jobbet med utholdenhetsidrett i mange, mange år. Og en veldig stor andel har fått problem med hjerte, enten underveis eller etter karrieren. Jeg vil anbefale noen å gjøre doktorgradsarbeid om hjerterytmen til utholdenhetsutøvere. Det overrasker meg ikke at Ole Einar har hatt tilfeller med dette, understreker Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørndalen er ikke den første idrettsutøveren som har vært utsatt for det. Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen er to andre.

– Kunne blitt verdensener i langrenn

Det er 25 år siden Bjørndalen gikk sitt første verdenscuprenn. 20-kilometeren i Kontiolahti endte med 29.-plass. Siden den gang er det blitt 58 internasjonale mesterskapsmedaljer på seniornivå, blant dem 20 VM-gull og åtte OL-gull.

Skiskytterkongen fra Simostranda står med i alt 13 olympiske medaljer. Det gjorde ham til tidenes vinterolympier fram til han ble passert av Marit Bjørgen i Sør-Korea. I VM-sammenheng har det blitt til sammen 45 pallplasser. Det er ingen i nærheten av å matche.

Totalt har Bjørndalen 95 triumfer i verdenscupen. 94 av dem i skiskyting, én i langrenn.

Fakta om Ole Einar Bjørndalen

* Alder: 44 (27. januar 1974 i Drammen)

* Idrettsgren: Skiskyting

* Klubb: Simostranda

* OL-medaljer: 13 (8-4-1)

* VM-medaljer: 45 (20-14-11)

* Verdenscupen: 95 individuelle seirer (1 i langrenn), 6 sammenlagtseirer

– Han kunne blitt verdensener i langrenn også. Ole Einar har en usedvanlig motor. Jeg husker han gikk spesiallangrenn som tenåring, og han gikk nydelig i klassisk stil. Men takket være det gode skiskyttermiljøet på Simostranda, så ble det idretten til Ole Einar, forteller Kaggestad overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre sier TV 2-eksperten at han har kjent Bjørndalen siden han var ti år gammel.

– Jeg tror neppe jeg har sett en unggutt som hadde bestemt seg så tidlig at han skulle bli verdensmester. Jeg uttalte i lokalavisa i tenårene hans at han var dømt til å bli verdens beste. Resultatene til Ole Einar er en ting, men nysgjerrigheten og iveren etter å ha pirke på hver detalj er imponerende. Han var nesten litt fanatisk.

Les også: Bjørndalen gikk på smell: – Det har vært mer krevende enn jeg hadde sett for meg

Dette husker Skjelbreid best fra Bjørndalens karriere

Tidligere skiskytter Liv Grete Skjelbreid sier at hun har full forståelse for at Bjørndalen velger å legge opp.

– Han har holdt på lenge. Karrieren hans har vært veldig imponerende, og jeg tror han vil være fornøyd når han ser tilbake på det han har oppnådd, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er en ny tid i vente for han. Nå man han på en måte begynne litt fra starten igjen. Ole Einar er fryktelig glad i det han har drevet med, og det er forståelig at han er rørt. Men han kommer nok til å finne ut at livet ikke er så aller verst utenom idretten. Han vil nok finne på ting som kommer til å motivere han i fremtiden også, sier Skjelbreid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre forteller den tidligere skiskytteren hva hun husker best fra Bjørndalens karriere.

Liv Grete Skjelbreid og Ole Einar Bjørndalen under NM i skiskyting 2006. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Liv Grete Skjelbreid og Ole Einar Bjørndalen under NM i skiskyting 2006. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det må være OL-gullet på sprinten i Nagano i 1998. Han ledet løpet, men så ble det avlyst grunnet værforhold. Rennet ble gått på nytt dagen etter, og da stod Ole Einar øverst på pallen, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross Bjørndalens imponerende merittliste, utelukker ikke den tidligere skiskytteren at Bjørndalens triumfer kan bli kopiert.

– Vi har vel en franskmann (Martin Fourcade) som er på god vei. Og det kan komme opp nordmenn også. Men det er ikke bare å etterligne Ole Einars karriere. De færreste vet hvor mye arbeid som ligger bak, og han har tilpasset seg utviklingen i skiskyting gjennom så mange år. Skytehastighet og utstyret er vel det som har endret seg mest siden starten på hans karriere, forklarer Skjelbreid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Banebrytende

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener at det som kjennetegner Ole Einar Bjørndalen mest er at han alltid har hatt en enorm motivasjon til å utvikle seg.

Torgeir Bjørn er full av lovord om Ole Einar Bjørndalens karriere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Torgeir Bjørn er full av lovord om Ole Einar Bjørndalens karriere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ole Einar har vært banebrytende både når det gjelder skiteknikk, høydetrening, standplassopphold, skytetid og utstyr, sier Bjørn til NTB.

Spesielt én ting imponerer, og det kommer fra en som kjenner Bjørndalen absolutt best.

– Det er at han har klart å være på topp i over 20 år. Det er ekstremt. De fleste har en karriere som varer i rundt 10 år, men Ole Einar har vært god i over 20 år. Der skiller han seg veldig ut. Han har aldri hvilt på laurbærene, men har alltid sett framover mot neste løp og hvilke egenskaper han kan forbedre, sier Torgeir Bjørn.

Han kjenner ikke bare Bjørndalen gjennom kommentatorjobben i både langrenn og skiskyting. Bjørn har også vært involvert i Bjørndalen som trener gjennom flere år.