Russland utviser over 50 britiske diplomater

Britenes Moskva-ambassadør Laurie Bristow ble fredag kalt inn på teppet i russisk UD. Foto: AP / NTB scanpix
Britenes Moskva-ambassadør Laurie Bristow ble fredag kalt inn på teppet i russisk UD. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland kaster ut drøyt 50 britiske diplomater, over dobbelt så mange som tidligere kjent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har bedt om paritet. Britene har 50 flere diplomater i Russland enn vi har i Storbritannia, sier en talskvinne for det russiske utenriksdepartementet til Reuters.

– Litt over 50 må derfor reise, sier Maria Zakharova.

Russisk UD kalte fredag diplomater fra en rekke land inn på teppet og varslet om at drøyt 150 diplomater måtte pakke kofferten, blant dem en diplomat ved Norges ambassade i Moskva.

Bakgrunnen er at en rekke land med Storbritannia i spissen har utvist russiske diplomater i forbindelse med nervegift-attentatet mot den russisk eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia i Salisbury 3. mars.

Etterlyser beviser

Britene hevder russiske myndigheter sto bak attentatet på Skripal, noe russiske myndigheter nekter og har etterlyst beviser for.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har fått tilgang til prøver av nervegiften som angivelig ble benyttet i attentatet mot Skripal, men har foreløpig ikke konkludert med hvilken opprinnelse den har.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May hevder likevel at det er hevet over enhver tvil hvem som sto bak attentatet og har også fått en rekke andre land til å utvise russiske diplomater, blant dem Norge.

Samme antall

Russlands første svar på britenes utvisning av 23 diplomater, var å utvise like mange britiske diplomater. Nå opplyses det at over 50 må forlate Russland.

Moskva-ambassadør Laurie Bristow fikk fredag frist på en måned til å redusere antallet britiske diplomater i Russland til samme antall som Russland har i Storbritannia.