Solberg strammer inn på Facebook etter Listhaug-rabalderet

Statsminister Erna Solberg (H) med pekefingeren i vandrehallen tirsdag, samme dag som Sylvi Listhaug gikk av som justisminister.
Statsminister Erna Solberg (H) med pekefingeren i vandrehallen tirsdag, samme dag som Sylvi Listhaug gikk av som justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg er blitt beskyldt for å ha privatpraktiserende statsråder og manglende kontroll over regjeringen. Nå tar statsministeren grep internt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et regjeringsmedlem som har en plattform utgått av tre partier, skal forholde seg til det som er summen og det som er enigheten mellom de tre partiene. Da er man statsråd for tre partier, ikke bare for sitt eget parti, og det er den grunnleggende biten som jeg mener alle mine statsråder skal forholde seg til, sa Solberg i en replikkveksling med Ap-leder Jonas Gahr Støre i Stortinget torsdag.

Ifølge VG tar statsministeren nå grep internt «for å hindre flere Facebook-kriser med sleivete uttalelser som kan skade hennes regjeringsprosjekt.»

Som kjent gikk Sylvi Listhaug tirsdag av som justisminister, der bakteppet var en Facebook-post hvor hun anklaget Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Facebook-posten skapte store reaksjoner også internt i regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Posten var totalt uakseptabel, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter etter Listhaug-avgangen tirsdag.

Overfor VG bekrefter Solberg at Listhaug har gått ut over rammen for hvordan statsråder kan utre seg.

– Det har vært noen av de uttalelsene, inklusive den på Facebook, som også rammet Venstre siden de var uenige med regjeringen i den saken, Solberg.

– Det er viktig å passe på at vi alle bidrar til et godt klima til samarbeid mellom partiene som sitter i regjering, fortsetter hun.

Les også: – Listhaug-saken viser at vi ofte blir i skvis

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Listhaug-saken

* Rødt fremmet 14. mars mistillitsforslag mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

* Det skjedde etter at Listhaug i en Facebook-post anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

* Posten ble lagt ut etter at opposisjonen stemte ned et lovforslag om å åpne for å frata norske fremmedkrigere passet uten å måtte gå veien om en domstol.

* Etter fem dager med massiv kritikk fjernet Listhaug innlegget.

* 14. mars beklaget statsminister Erna Solberg (H) på vegne av regjeringen innlegget. Etter sterkt press beklaget også Listhaug selv 15. mars posten.

* Regjeringskilder varslet sist helg at Solberg vil stille kabinettsspørsmål og gå av dersom mistillitsforslaget mot Listhaug får flertall når Stortinget voterer tirsdag.

(Kilde: NTB)

Kritikk fra opposisjonen

Facebook-posten om Ap er ikke første gang Listhaug har provosert på Facebook.

– Problemet med Listhaug som justisminister stikker dypere enn den konkrete enkeltsaken, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på mandag, og rettet samtidig kritikk mot Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må det bli slutt på splittende retorikk og fremferd. Statsministeren har i fem år tillatt Frp å drive dobbeltkommunikasjon, sa han.

Opposisjonen på Stortinget har ment at Solberg har hatt manglende kontroll på sine statsråder.

– Hvis det er riktig at vi har en justisminister som legger denne type utspill på Facebook og deretter nekter å slette innlegget til tross for at statsministeren ber henne gjøre det, ja da har vi en privatpraktiserende justisminister som statsministeren ikke har kontroll på, sa Jonas Gahr Støre til NTB før Listhaug-avgangen.

– Denne saken handler nå mer om Erna Solberg enn om Sylvi Listhaug. Er det justisministeren som styrer statsministeren, eller er det omvendt? – det er et spørsmål vi trenger å få svar på, sa Støre.

Aktuelt: Støre mener Solberg ikke har lært av Listhaug-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en ny form for parlamentarisme at statsministeren aksepterer at landet har en privatpraktiserende justisminister, har Audun Lysbakken (SV) uttalt.

Les også: Solberg beklager på vegne av regjeringen

SE VIDEO: Listhaug går - men tier ikke

Tybring-Gjedde: Feilgrep

– Det ville være et stort feilgrep dersom regjeringen utnevner en justisminister som er politisk korrekt og ikke tar bekymringene folk flest har på alvor. Som fokuserer på de frihetsverdiene vi setter høyt, og reduksjon av innvandring fra islamdominerte land, sier Tybring-Gjedde til NRK.

Han er tydelig på at fungerende justisminister Per Sandberg (Frp) er en god kandidat, men at partiet også har mange andre gode kandidater:

– For Frp er det viktig med en tydelig justisminister. Sandberg appellerer til grasrota i partiet og snakker tydelig til velgerne.

Aktuelt: – Frp forteller den samme historien som Breivik

SE VIDEO: Munnhuggeri på Stortinget etter at Listhaug trakk seg