Norwegian-sjef Bjørn Kjos: – Da har du ingen sjanse

Norwegian-sjef Bjørn Kjos under en innvielse om Norwegians tilstedeværelse i Argentina på flyplassen i Buenos Aires.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos under en innvielse om Norwegians tilstedeværelse i Argentina på flyplassen i Buenos Aires. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forretningslivet er det mange som ikke vil deg vel, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norwegian Air Shuttle hentet natt til onsdag 1,3 milliarder kroner i en rettet emisjon. Onsdag reagerte ikke kursen verre enn at den etter et par hektiske minutter i børsåningen, stabiliserte seg på rundt 166 kroner.

Aksjen hentet seg inn utover dagen, men endte ned 1,52 prosent onsdag.

– Det er positivt at selskapet adresserer balanseutfordringene i selskapet. Vi hadde i midlertidig salg av fly som preferert finansieringskilde, men når det først kom en emisjonen er det også positivt at selskapet tar frem og bruker flere verktøy, sier analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB til Finansavisen.

Torsdag morgen steg aksjen 3,00 prosent til 174,00 kroner. I skrivende stund er aksjen opp 5,68 prosent til 178,60 kroner.

Les også: Norwegian hentet 1,3 mrd - skal hente mer

Må ta sjanser

Når du jobber i business vil du ifølge Bjørn Kjos alltid måtte ta sjanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hører med til de strategiene man velger. Hvis du ikke tør å feile, har du ingen sjans, sier Kjos til Kapital.

Det han lærte som jagerpilot var å holde seg mest mulig unna risiko, og når risiko var uunngåelig: Prøv å finn ut mest mulig om hvilke faremomenter som ligger foran deg.

– Og det skal man ta med seg i business også. Men i forretningslivet er det mange som ikke vil deg vel. Og som heller ikke alltid spiller med blanke våpen. Det er en ekstra risiko som kommer oppå alt det andre, utdyper Kjos til bladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Verdensimperium»

Kristoffer Stensrud var med på onsdagens emisjon, og tror Norwegian kan bli et «verdensimperium». Han utelukker ikke at Kjos og co kan komme til å tjene ti milliarder kroner i året fremover.

– Med en ferdigfinansiert base i 2019/20 kan selskapet generere 10–12 milliarder i ebitda, sier han til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norwegian-kunder kan være verdt milliarder

Skriver opp flyverdier

I forbindelse med emisjonen varsler Norwegian at selskapet vil selge de fem Airbus A320neo-maskinene som er mottatt, men som er leaset ut til HK Express. Det Hong Kong-baserte selskapet har ifølge avisen foreløpig ikke har godkjent å bruke flyene. I tillegg annonserer Norwegian at resten av bestillingen på tilsvarende fly kan bokføres med en økt verdi.

- Verdiøkningen på de fem første flyene er indikert til 3,5 millioner dollar per fly, noe som gir komfort på at selskapene har kjøpt flyene til attraktive priser sier Korsvold til Finansavisen.

Norwegian skal motta totalt 70 fly av typen 320neo fra Airbus.

– Airbus-ordren er nå en reell kilde til å realisere gevinster, da flyene er attraktive i markedet. Her er det vesentlig med verdier for flyselskapet, sier Korsvold til avisen.

Saken er først publisert på Hegnar.no