Valdres-saken: Rektor reagerte på at hun aldri så jenta

Den tiltalte moren (til høyre) sammen med forsvarer Ann Turid Bugge tidligere i rettssaken. Tirsdag var ikke moren til stede i retten.
Den tiltalte moren (til høyre) sammen med forsvarer Ann Turid Bugge tidligere i rettssaken. Tirsdag var ikke moren til stede i retten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tiltalte moren til avdøde Angelica Heggelund hadde flere møter med rektoren i Øystre Slidre i Valdres, men datteren var ikke med. Rektoren reagerte på det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både rektoren og kommunens skole- og barnehagerådgiver forklarte seg i retten på Gjøvik tirsdag.

Det første møtet var i slutten av november 2015. Da møtte den senere mishandlingstiltalte moren alene. Temaet var hjemmeundervisning for den 13-årige jenta, som nylig hadde flyttet fra Bærum til ei hytte på Beitostølen med moren.

– Jeg sier til henne at jeg stusset over at Angelica ikke var med, for jeg ville gjerne treffe henne. Det er ganske vanlig at ungene er med på besøk, fortalte rektoren.

– Jeg ville nok ha jenta på skolen, fortsatte hun.

Rådgiver varslet barnevernet

Da jenta heller ikke var med på det neste møtet, reagerte rektoren. Moren svarte at datteren var så psykisk syk at hun ikke kunne være med.

Skolerådgiveren forklarte at hun fikk en følelse av at moren ville gjemme datteren for det offentlige. Anonymt søkte hun råd hos PP-tjenesten, barnevernet og politiet, og 26. november leverte rådgiveren en bekymringsmelding til barnevernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag forklarte også en ansatt i det kommunale barnevernet i Bærum seg. Forsvareren til den mishandlingstiltalte moren spurte også om de vurderte situasjonen som akutt.

– Ikke så lenge vi var inne, svarte den barnevernsansatte, som var blant dem som hadde mye med nå avdøde Angelica Heggelund å gjøre.

Les også: Kripos skal undersøke tekstmeldinger i Valdres-saken

– En tydelig jente

– Hadde Angelica kontroll over moren sin? spurte forsvarer Ann Turid Bugge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun hadde mye ressurser, og jeg vurderte at hun var direkte overfor meg. Hun har nok vært tydelig på hva hun har villet, og hun har nok styrt mor litt, svarte den barnevernsansatte.

Samtidig var barnevernet bekymret for jentas helse og utvikling, samt undervisningssituasjonen da de flyttet til en hytte i Valdres. En bekymringsmelding fra en skole i Bærum ble videresendt det lokale barnevernet, i tillegg til at barnevernet i Bærum selv utformet en bekymringsmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vurderte det som noe som hastet, forklarte den ansatte i barnevernet.

Les også: Leger uenige om diabetes i Valdres-saken

Barnevernet fikk kritikk

13-årige Angelica Heggelund ble funnet død på familiens hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring.

Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre har begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen. Barnevernet i Bærum fikk spesielt kritikk for tre forhold: at bekymringsmeldinger ble henlagt der det i stedet burde ha vært åpnet undersøkelser, at jentas situasjon ikke ble utredet helhetlig nok, og at hennes rett til egen medvirkning ikke ble sikret.

Rettssaken mot moren går for Valdres tingrett, men av praktiske årsaker er retten satt i tinghuset på Gjøvik. Den tiltalte moren var tirsdag ikke til stede i rettssalen.

Også i april 2017 var saken oppe for retten, men behandlingen ble avbrutt da moren ble innlagt på sykehus etter et kraftig blodsukkerfall.

Les også:

Den tiltalte moren i Valdres-saken hentet av ambulanse

Valdres-saken: Problematisk fra første dag