Kilder til NRK: Verken Solberg eller Jensen ba Listhaug trekke seg

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) sier de begge har tillit til justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) sier de begge har tillit til justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det statskanalen erfarer vil ikke statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) ta grepene KrF ønsker seg før stortingsmøtet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg samlet lederne, nestledere og de parlamentariske lederne fra de tre regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre til krisemøte i statsministerboligen mandag kveld.

Her la verken hun eller Jensen press på justisminister Sylvi Listhaug for å få henne til å trekke seg, sier regjeringskilder NRK har snakket med.

Går ikke av

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp), her sammen med sin politiske rådgiver Espen Teigen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Justisminister Sylvi Listhaug (Frp), her sammen med sin politiske rådgiver Espen Teigen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Listhaug signaliserte heller ikke selv at hun har noen plan om å gå av.

De samme kildene sier Solberg kommer til å stille kabinettsspørsmål, og at regjeringen ikke vil foreta seg noen «grep» for å imøtekomme KrF.

Fakta om Listhaug-saken

* Rødt fremmet 14. mars mistillitsforslag mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

* Det skjedde etter at Listhaug i en Facebook-post anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

* Posten ble lagt ut etter at opposisjonen stemte ned et lovforslag om å åpne for å frata norske fremmedkrigere passet uten å måtte gå veien om en domstol.

* Etter fem dager med massiv kritikk fjernet Listhaug innlegget.

* 14. mars beklaget statsminister Erna Solberg (H) på vegne av regjeringen innlegget. Etter sterkt press beklaget også Listhaug selv 15. mars posten.

* Regjeringskilder varslet sist helg at Solberg vil stille kabinettsspørsmål og gå av dersom mistillitsforslaget mot Listhaug får flertall når Stortinget voterer tirsdag.

(Kilde: NTB)

– KrFs landsstyre har gitt et tydelig råd til stortingsgruppen i KrF. Landsstyret har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget, sa KrF-leder Knut Arild Hareide mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil være veldig «u-Listhaugsk»

Dette skjer når Stortinget skal votere over mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug

Stortinget stemmer i dag over et mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp), en avstemning som kan ende med regjeringskrise.

Både Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre skal ha gruppemøter i Stortinget før stortingsmøtet settes. Ap møtes klokken 8, mens de to andre partiene møtes klokken 9, etter det NTB kjenner til.

Slik foregår behandlingen av mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug:

* Stortingsmøtet starter kl. 10

* Mistillitsforslaget mot Listhaug, som Rødt har fremmet, behandles som første sak.

* Debatten starter med at de parlamentariske lederne fra alle partiene får inntil ti minutters innledende innlegg. Denne runden avsluttes rundt klokken 11.20

* Statsråd Listhaug blir tilbudt ordet og ordskiftet avsluttes med at statsminister Erna Solberg går på talerstolen.

* Ifølge kilder i Høyre flere medier har snakket med, vil Solberg da fremme kabinettsspørsmål, og dermed varsle at regjeringen går av, dersom flertallet skulle vedta mistillit mot Listhaug.

* Det kan bli en pause i stortingsmøtet etter at debatten er over og et eventuelt kabinettsspørsmål er stilt, ifølge VG.

* Ved votering over Rødts mistillitsforslag, skjer dette ved navneopprop etter at saken er ferdig behandlet.

* Alle opposisjonspartiene, med unntak av KrF, har gjort det klart at de vil stemme for mistillit, også etter et eventuelt kabinettsspørsmål fra statsministeren.

* KrFs landsstyre vedtok enstemmig mistillit til Listhaug mandag, men har ikke uttalt om partiet likevel kommer til å bøye av for et kabinettsspørsmål for å forhindre at regjeringen går av.

* Kabinettsspørsmål er et pressmiddel en regjering kan bruke overfor Stortinget for å få en sak vedtatt.

* Når en regjering eller et regjeringsmedlem truer med å forlate sin stilling om ikke det nødvendige flertall stemmer for, stiller de kabinettsspørsmål.

* I Norge har kabinettsspørsmål blitt brukt en rekke ganger. Regjeringene Kåre Willoch i 1986 og Kjell Magne Bondevik i 2000 gikk av som følge av kabinettsspørsmål som ikke fikk den nødvendige støtte knyttet til henholdsvis bensinavgiften og gasskraftsaken.

* Et mistillitsforslag kan rettes mot regjeringen samlet eller enkelte av dens medlemmer.

* Dersom mistillitsforslaget får flertall i Stortinget, har regjeringen eller statsrådene vedtaket gjelder, en rettslig plikt til å gå av.

* I norsk parlamentarisk praksis har mistillitsforslag forekommet ofte, men bare få ganger er det blitt vedtatt. Blant de mest kjente er mindretallsregjeringen til Einar Gerhardsen som ble felt i 1963 etter Kings Bay-saken.

(Kilder: NTB/Store norske leksikon)

Vebjørn Selbekk, redaktør av den kristne avisa Dagen, tror ikke Frp og Listhaug vil gi seg, fordi de ser på meningsmålingene at de tjener på denne situasjonen.

– Jeg er i tvil om Listhaug vil trekke seg, det ville i alle fall være veldig «u-Listhaugsk», hvis jeg kan bruke et slikt ord, sier Selbekk.

Han understreker at når man ser på den politiske historien til Frp, gjør de det bra når de kan si at det er «alle mot oss».

Sannhetens øyeblikk for Solberg-regjeringen

Stilt overfor Rødts mistillitsforslag står Erna Solberg (H) i sin dypeste krise som statsminister. De neste timene vil avgjøre om Norge får en ny regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug har ikke Stortingets tillit.» Det er forslaget fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes som Stortinget skal ta stilling til i tirsdagens politiske drama.

Forslaget fikk raskt tilslutning fra den rødgrønne opposisjonen, og mandag opplyste KrF-leder Knut Arild Hareide at partiets landsstyre ikke lenger har tillit til Frp-statsråd Sylvi Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To muligheter

Hvis ikke Listhaug selv skulle ta ordet under tirsdagens debatt for å kunngjøre at hun går av og dermed fjerner grunnlaget for opposisjonens mistillitsforslag, åpner det seg to muligheter:

* KrF står på sitt, stemmer for mistillit og velter i verste fall Solberg-regjeringen.

* KrF bøyer av når kabinettsspørsmålet blir stilt, fordi partiet ikke ønsker å opptre på en slik måte at hele regjeringen må gå av.

Ren Høyre-regjering?

Hvis et mistillitsforslag får flertall, er vanlig parlamentarisk praksis at partiene som feller en regjering, forplikter seg til å sikre flertall for en ny. Men lite er ordinært ved denne saken.

For KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet understreker nemlig at det er justisministeren de ikke har tillit til, ikke Solberg-regjeringen som sådan.

Dermed kan KrF komme til å stemme for mistillitsforslaget mot Listhaug, samtidig som partiet oppfordrer Solberg til å danne ny regjering hvis den sittende må gå av. Da kan det bli snakk om en ren Høyre-regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder i Frp som NTB har snakket med, slår fast at det vil være veldig vanskelig for partiet å si nei til en ren Høyre-regjering, dersom statsministeren først har gått i krigen for partiet og den omstridte statsråden.

Men hvis Frp skulle støtte en ren Høyre-regjering, går partiet bort fra sitt landsmøtevedtak og mantra om ikke å støtte en regjering partiet selv ikke er en del av. Samtidig fremstår det som uaktuelt for Frp å støtte en koalisjonsregjering med Høyre, KrF og Venstre, som er sentrumspartienes foretrukne løsning.

Kabinettsspørsmål

Nervene vil uansett være i høyspenn foran det som tegner til å bli en dramatisk debatt i stortingssalen.

Allerede klokken 8 samles Arbeiderpartiets stortingsgruppe, mens Høyres folkevalgte møtes én time senere. Stortingsmøtet starter klokken 10, og mistillitsforslaget behandles som første sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten starter med at de parlamentariske lederne fra alle partiene får inntil ti minutter til et innledende innlegg. Så blir det tilsvarende for medlemmer av regjeringen, og deretter en fri debatt.

Det blir votering ved navneopprop umiddelbart etter at saken er behandlet.

Allerede i helgen slo kilder nær statsministeren fast at Solberg ville stille kabinettsspørsmål. Spørsmålet er når i debatten hun eventuelt vil ta dette grepet.

Første mulighet er etter de parlamentariske ledernes innledninger. Men Solberg kan også vente til lenger ut i eller helt mot slutten av debatten med å stille kabinettsspørsmål.

Da vil KrF-leder Knut Arild Hareide kunne svare med å begrunne hvorfor det eventuelt er viktigere for partiet å verne regjeringen enn å bli kvitt Listhaug og derfor likevel ikke støtter mistillitsforslaget.