ACER-striden: Agder, Akershus, Telemark  og Troms Arbeiderparti går imot tilslutning

Tidligere LO-nestleder Jan Balstad, nå leder i Nesodden Arbeiderparti, mener at Ap må si nei til EUs energiunion. I helgen fikk han gjennomslag for sitt synspunkt under fylkesårsmøtet i Akershus Ap. Foto: Nesodden Arbeiderparti
Tidligere LO-nestleder Jan Balstad, nå leder i Nesodden Arbeiderparti, mener at Ap må si nei til EUs energiunion. I helgen fikk han gjennomslag for sitt synspunkt under fylkesårsmøtet i Akershus Ap. Foto: Nesodden Arbeiderparti
Artikkelen fortsetter under annonsen

I innspurten av striden om ACER går fylkesårsmøtene går fire av de fem fylkesårsmøtene denne helga imot norsk tilslutning. – Ikke nok at regjeringen garanterer oppfyllelse av Ap's krav, sier Terje Lien Aasland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er saken:

7. november 2017 fremmet regjeringen forslaget om tilslutning til EUs energibestemmelser om naturgass og elektrisitet, inkludert tilslutning til EUs energibyrå ACER.

Espen Barth Eide er saksordfører for saken i Stortinget, og er i utgangspunktet positiv til å ta også dette inn i EØS-avtalen.

For å mildne inntrykket av suverenitetsavståelse, ønsker regjeringen at EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA formelt skal fatte beslutningene ACER ellers ville gjort direkte overfor Norge.

Fylkesårsmøtet i Akershus Arbeiderparti vedtok i helgen med stort flertall å gå imot tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og EUs energibyrå ACER.

Søndag ble det klart at også Agder Arbeiderparti på stiftelsesmøtet der fylkespartiene i Aust- og Vest-Agder slo seg sammen, sier nei til tilslutning.

Det skjedde etter at partileder Jonas Gahr Støre gjestet møtet og anbefalte fylkeslaget å si ja til landsstyrets vedtak om ACER.

– For oss gikk det veldig bra. Med 48 mot 42 stemer gikk årsmøtet i Agder imot norsk tilslutning til ACER, sier Knut Karlsen i Evje og Hornnes Arbeiderparti til ABC Nyheter.

Men på årsmøtet i Oslo ble det ja til ACER.

– Ikke nok med regjeringen

Søndag stemte også Telemark Arbeiderpartis årsmøte mot ACER.

«Telemark Arbeiderparti sier et klart nei til å avgi suverenitet over den viktige styringsretten norske myndigheter har over landets naturressurser.», heter det blant annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«I tråd med krav fra LO krever Telemark Arbeiderparti at Stortingsgruppa sier nei til EUs tredje energimarkedspakke nå. Telemark Arbeiderparti krever en formell

avklaring fra EU av Arbeiderpartiets landsstyrets krav. Stortingsgruppa må sikre at Norge ikke binder seg til EUs tredje energimarkedspakke dersom EU ikke aksepterer disse kravene. En eventuell beslutning i Stortinget må fattes etter grunnlovens §115.», mener Telemark Ap.

– En ønsker en avklaring hos EU om de åtte kravene fra Arbeiderpartiet står seg, før man tar stilling til tredje energipakke, sier fylkesleder og stortingsrepresentant Terje Lien Aasland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er ikke en forsikring fra regjeringen, som Ap sentralt går for, tilstrekkelig?

– Nei, nå har årsmøtet sagt det som er sagt.

– Hva betyr dette for din stillingstaken i stortingsgruppa?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det må vi diskutere før gruppemøtet tirsdag. Vi må drøfte om vi kan gi tilslutning med forbehold om at EU aksepterer våre krav, sier Lien Aasland.

I Troms kan fylkesleder og stortingsrepresentant Cecilie Terese Myrseth fortelle at årsmøtet der slutter seg til det LO mener, at spørsmålet om tilslutning til EUs energipakke må utsettes.

Balstad og AUF fikk tilslutning

I Akershus var leder i Arbeiderpartiets lokallag på Nesodden er en av dem som kjempet mot tilslutning.

– Jeg mener at alle muligheter for at andre skal få inngrep i hvordan vi skal bruke vår kraft, må avvises. Energien vår er ett av områdene Norge kan leve av i framtida med all den usikkerheten som er knytta til framtidige arbeidsplasser og miljø, uttalte mangeårig «traver» i arbeiderbevegelsen, Jan Balstad, til ABC Nyheter forrige måned.

Bakgrunn: Jan Balstad fly forbannet på norsk tilslutning til EUs energiunion og ACER

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen fikk Balstad sammen med AUF i Akershus altså gjennomslag for sitt standpunkt.

Fylkeslaget i Akershus vedtok også at dersom Ap står fast på tilslutning, må det avgjøres i Stortinget etter grunnlovens paragraf 115, det vil si med tre fjerdedels flertall.

Regjeringspartiene og Miljøpartiet de grønne (MDG) vil slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke og ACER. Med Aps tilslutning vil det dermed bli tre fjerdedels flertall i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget skal etter planen fatte en avgjørelse i saken førstkommende torsdag, 22. mars.

Les også: Regjeringen ville stoppe mer makt til ACER - fikk det ikke til

Støre: – Ap får innfridd krav

Forrige helg sa tre av fem fylkeslag i Arbeiderpartiet ja til ACER. Flere fylkesårsmøter avholdes denne helgen, som også skal ta stilling til ACER-tilslutning.

Onsdag ga landsstyret i Arbeiderpartiet, med 31 mot 16 stemmer, en fullmakt til stortingsgruppa som åpner for norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået ACER.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forutsetningen var at videre utvikling i EUs regelverk på energiområdet ikke skulle komme i strid med åtte konkrete og «ufravikelige» krav.

Lørdag opplyste Ap-leder Jonas Gahr Støre at partiet får innfridd alle de åtte kravene.

– Hadde vi ikke fått gjennomslag for de åtte forutsetningene, hadde vi ikke sagt ja til å slutte oss til Energimarkedspakke 3, sa Jonas Gahr Støre til Fri Fagbevegelse.

Les også: Marsdal: – Arbeiderpartiets krav til EUs energiunion holder ikke

KrF vil at Høyesterett skal vurdere

KrF sier nei til ACER, EUs energibyrå som skal harmonisere medlemslandenes regelverk for energi, og EUs tredje energimarkedspakke.

Partiet mener handelsfordelene ikke er verdt det Norge kan tape i frihet, skrev Klassekampen tidligere denne uka.

Samtidig ba KrF Stortinget om å få Høyesterett til å vurdere hva energisamarbeidet vil bety for Norges råderett over egne naturressurser. Denne råderetten betyr mye for velgerne, ifølge partileder Knut Arild Hareide.

Les saken: KrF vil be Høyesterett vurdere Acer-saken

Artikkelen er oppdatert med utfallet av flere fylkesårsmøter.