«Konstruktive» Nord-Korea-samtaler i Sverige

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho og hans delegasjon ved ankomst til den nordkoreanske ambassaden på Lidingö i Stockholm torsdag kveld. Foto: Vilhelm Stokstad/TT / NTB scanpix.
Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho og hans delegasjon ved ankomst til den nordkoreanske ambassaden på Lidingö i Stockholm torsdag kveld. Foto: Vilhelm Stokstad/TT / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges utenriksminister Margot Wallström beskriver møtene med sin nordkoreanske kollega som «bra og konstruktive». 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho er på langhelgtur i Stockholm og satt fredag i møter med både Wallström og statsminister Stefan Löfven.

– Det var en bra og konstruktiv stemning. Vi får se hva som skjer videre, sa utenriksminister Wallström da hun kom ut av huset hvor samtalene har foregått.

– Akkurat nå trengs det dialog, og vi er glade for å ha dette møtet. Men vi er ikke naive og tror vi kan løse alle verdens problemer. Det er opp til partene å avgjøre veien videre, sier Wallström. Lørdag skal partene møtes igjen.

Spesielt forhold

Foreløpig har svenske myndigheter vært tilbakeholdne med informasjon om innholdet i møtene, men har bekreftet at sikkerhetssituasjonen på Koreahalvøya står på agendaen.

Sverige var det første vestlige landet som opprettet ambassade i Nord-Korea, og den svenske ambassaden hjelper blant andre USA med å ivareta deres diplomatiske interesser i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Møtet vil fokusere på Sveriges konsulære sikkerhetsoppdrag for USA, Canada og Australia, opplyste Wallström på forhånd.

– Bruker kontaktene

Den siste tiden er Sverige blitt nevnt om et mulig møtested hvis det blir noe av toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

– Vi kan bruke vår rolle og også våre kontakter for å legge til rette for interaksjon mellom USA og Nord-Korea, har Wallström sagt.

Sveriges statsminister Stefan Löfven møtte også Ri Yong-ho i morgentimene fredag i regjeringsbygningen Rosenbad, men har foreløpig ikke kommentert møtet.

Sør-Korea og USA har deltatt i forberedelsene til samtalene i Stockholm, skriver nyhetsbyrået TT.