Erdogan håper Afrin blir «fullstendig omringet» innen få timer

Tyrkiske soldater ved en stilling på Bursayah-høyden i Afrin-regionen. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkiske soldater ved en stilling på Bursayah-høyden i Afrin-regionen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan håper at den kurdiskkontrollerte syriske byen Afrin blir fullstendig omringet av tyrkiske styrker innen onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kommet litt nærmere Afrin. Jeg håper at Afrin, med Guds tillatelse, kommer til å falle fullstendig innen kvelden, sa Erdogan i en tale i Ankara onsdag formiddag.

To og en halv time senere sendte Erdogans kontor ut en melding der det het at uttalelsen må tolkes på rett måte:

– I presidentens tale bør setningen «Jeg håper at Afrin kommer til å falle fullstendig innen kvelden» forstås som «omringingen skal være fullført innen kvelden», heter det i en melding fra Erdogans kontor.

Den første uttalelsen førte til følgende reaksjon fra den kurdiske YPG-militsen som kontrollerer Afrin:

– Det høres ut som om den tyrkiske presidenten dagdrømmer når han sier at Afrin skal falle i kveld, sa militsens talsmann Redur Khalil.

Ti drept

Tidlig onsdag ble ti militssoldater som er lojale overfor det syriske regimet, drept i tyrkiske bombeangrep mot en veisperring nær den kurdiske enklaven, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Luftangrepene var rettet mot en veisperring på den eneste veien som leder fra Afrin til regimekontrollerte områder i sørøst, heter det i en uttalelse fra SOHR.

Dagen i forveien opplyste den tyrkiske hæren at tyrkiske soldater og deres allierte syriske opprørere hadde innledet beleiringen av Afrin, den største byen i enklaven ved samme navn.

Byens vannforsyning har vært stengt i en uke som følge av Tyrkias offensiv, ifølge FNs kontor for samordning av humanitær hjelp (UNOCHA). Kampene har ført til at flere tusen sivile har flyktet fra byen.

Bakgrunn: Tyrkiske styrker omringer Afrin

Offensiv

Den tyrkiske offensiven ble innledet 20. januar og var rettet mot den kurdisk-syriske YPG-militsen i Afrin. Tyrkia ser på YPG-militsen som PKK-geriljaens syriske avlegger. Begge gruppene står på landets liste over terrororganisasjoner.

Afrin-enklaven grenser mot Tyrkia i nord og vest. I byen Afrin bor det rundt 350.000 mennesker.

Aktuelt: – Tyrkia tar store skritt vekk fra Europa