USA lover reaksjoner etter giftangrep i Storbritannia

USAs utenriksminister Rex Tillerson. Foto: Azeez Akunleyen / AP / NTB scanpix.
USAs utenriksminister Rex Tillerson. Foto: Azeez Akunleyen / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Rex Tillerson mener i likhet med Storbritannia at giftangrepet mot en eksspion kan knyttes til Russland. Han varsler reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en uke bryter Det hvite hus tausheten og fordømmer giftangrepet mot den russisk eksspionen og hans datter i Storbritannia. Tillerson sier han foreløpig ikke vet om russiske myndigheter kjente til angrepet med en nervegift som vanligvis kun er i hendene på militæret.

– Men enten det skjedde på den ene måten eller den andre, så kom giften fra Russland, slår den amerikanske utenriksministeren fast.

Uttalelsen kommer etter at Storbritannias statsminister Theresa May opplyste Underhuset om at nervegiften Novitsjok, som er produsert i Russland til militær bruk, ble brukt i angrepet. Nervegiften ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

Varsler reaksjon

Tillerson sier saken definitivt vil utløse en reaksjon. Han kaller det også «nesten uforståelig» at en statlig aktør vil utplassere et så farlig stoff på et offentlig sted hvor andre kan bli rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår ikke hvorfor noen ville gjøre noe sånt. Men dette er et stoff som er kjent for oss og som ikke er utbredt. Det er kun i hendene på veldig, veldig få aktører, sier han.

USAs fordømmelse kommer åtte dager etter at den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia ble funnet bevisstløse på en benk i engelske Salisbury. For begge er tilstanden fortsatt kritisk.

– Hensynsløst

Tidligere mandag gikk også pressetalskvinne i Det hvite hus Sarah Sanders ut og fordømte angrepet.

– Bruken av det svært giftige nervestoffet mot britiske borgere på britisk jord er en grov krenkelse, sa hun.

– Angrepet var hensynsløst, tilfeldig og uansvarlig.

Skripal jobbet tidligere for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU), men ble avslørt som britisk spion i 2004 og dømt til 15 års fengsel.

I 2010 ble han løslatt og utlevert til Storbritannia som ledd i en fangeutveksling USA hadde forhandlet fram. Siden da har han bodd i Salisbury.