Opprørere evakueres fra Øst-Ghouta

Flere opprørsgrupper har et nærvær i Øst-Ghouta, og en av de største er salafistgruppen Jaish al-Islam (bildet). Dette bildet sendte gruppen selv ut 20. februar. Foto: AP / NTB scanpix
Flere opprørsgrupper har et nærvær i Øst-Ghouta, og en av de største er salafistgruppen Jaish al-Islam (bildet). Dette bildet sendte gruppen selv ut 20. februar. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første gruppen av opprørere forlater Øst-Ghouta utenfor Damaskus, som har vært under kraftige angrep fra regjeringsstyrker de siste ukene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe opprørere fra Tahrir al-Sham blir nå evakuert til Idlib-provinsen nord i Syria, opplyser en annen opprørsgruppe i Øst-Ghouta, Jaish al-Islam.

Tahrir al-Sham er en drøyt ett år gammel allianse av flere islamistiske opprørsgrupper og består for det meste av tidligere medlemmer av Nusrafronten, al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Tahrir al-Sham er kjent for å ha et sterkt nærvær i idlib-provinsen fra før, men har vært blant de mindre opprørsfraksjonene i Øst-Ghouta.

I krig med hverandre

De to største opprørsgruppene i enklaven er Jaish al-Islam, som kontrollerer den største byen Douma, og Faylaq al-Rahman. Disse to gruppene ligger i krig med hverandre.

Faylaq al-Rahman ledes av Abdul al-Nasr Shamir, en kaptein som hoppet av fra den syriske regjeringshæren i 2012. Gruppen ble tidligere betegnet som moderate av USA og skal også ha mottatt panservernraketter og andre våpen fra amerikanerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorliste

Salafistgruppen Jaish al-Islam står på terrorlisten til Russland, Syria, Iran og Egypt og ble også omtalt som terrorister av USAs daværende utenriksminister John Kerry i 2016.

Opprørsgruppens grunnlegger Zahran Alloush, som ble drept i et flyangrep i 2015, var en uttalt motstander av demokrati og slo fast at de kjempet for å erstatte Assad-regimet med en islamsk stat.

Flere andre opprørsgrupper har også et nærvær i Øst-Ghouta, blant dem Nour al-Din al-Zenki, som mistet støtten fra USA etter å ha halshogd en spionanklaget 15-åring for åpent kamera i Aleppo.

Ahrar al-Aram, som har mottatt stor støtte fra Saudi-Arabia og Tyrkia, har også et nærvær i enklaven, der de ligger i krig med Tahrir al-Sham.