Forfang om norsk lagdrama: – Selv om du er i ditt livs form, er du ikke selvskreven på laget

Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande kom med på det norske OL-laget, men kommer kvartetten med på det norske laget i Raw Air. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande kom med på det norske OL-laget, men kommer kvartetten med på det norske laget i Raw Air. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alexander Stöckl får hodebry allerede på åpningsdagen av Raw Air. Han må knuse millionjakten til flere av sine utøvere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hoppes om en millionpott i den norske hoppturneringen.

– Det blir et spennende laguttak. Det lønner seg å hoppe greit i kvaliken, for er du ikke med der, kan du vinke farvel til sammendraget i Raw Air før vi omtrent er i gang, sier Johann André Forfang.

Kun fire nordmenn får hoppe lagkonkurransen i Holmenkollen 10. mars.

– Du føler litt på det der. Vi har mange på laget som er i sitt livs form, men likevel er du ikke selvskreven på det norske laget. Det sier litt om styrken på laget, mener Forfang.

Bråvåken

TSK-hopperen er verdensmester i lag i både skiflyging og OL i vinter, men føler med lagkameraten Anders Fannemel. Hoppuketreeren fra Hornindal kom ikke med på VM-laget i Oberstdorf eller OL-laget i Pyeongchang.

– Fannemel hadde jo vært fast på alle de andre lagene, sier Forfang.

– Jeg vet hvor utrolig kjedelig det ikke er å komme med. Fannemel var helt enorm under OL. Han stilte opp, selv om han gjerne skulle hoppet selv og måtte svelge skuffelsen. Jeg håper jeg hadde klart det selv. Jeg var med som reserve under Sotsji-OL, men hadde ingen forhåpninger om å få hoppe. Jeg håper jeg slipper en slik situasjon igjen, sier Daniel-André Tande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fannemel ble også vraket til lagkonkurransen i Raw Air i Holmenkollen i fjor. Da ble hornindølen vraket etter å ha blitt diskvalifisert på grunn av ureglementær dress i kvalifiseringen.

– Jeg håper å kjempe hele veien i år og til siste renn. Jeg skal ikke ryke i kvaliken som i fjor. For meg ble det en marerittåpning, sa Fannemel til NTB i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa følgende om OL-vrakingen:

– For å være ærlig, så er OL-vrakingen det absolutt kjedeligste jeg har vært med på i hoppbakken.

Aktuelt: Mer finsk hopptrøbbel: Landslagssjefen hopper av på grunn av pengemangel

En ekstra twist er at landslagsledelsen også må vurdere hvilke fire hoppere som er best egnet i skiflygingsfinalen i Vikersund, hvor de virkelig store poengsummene sikres.

– Du er sliten etter en uke med konkurranser, men blir raskt bråvåken i Vikersund. En oppkvikker etter en lang turnering. Det er fantastisk å reise Norge rundt og konkurranse foran et norsk publikum. Gjør du det bra, går uka fort. Om du ikke lykkes, blir du fort sliten, men du kan ikke bare legge deg ned og gi opp, sier Forfang foran år to av den norske hoppturneringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Raw Air løfter Hopp-Norge over 100 millioner kroner

Superfinale

Fjorårets superfinale i Vikersund var det nest mest sette hopprennet på TV i fjor. Kun nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen var mer sett. I år gjør man finalen enda mer spennende.

Det skal nemlig hoppes etter sammenlagtstillingen i 2. omgang.

– Da får du trykt det litt i fleisen hvordan du ligger an. Det blir spennende hvordan det påvirker. Man får bare håpe at man kommer mot slutten, sier en spent Forfang.

Aktuelt: Forfang nærmere hoppdrømmen – mektige Walter Hofer kommer på Tromsø-besøk

Det er i Vikersund bonusmillionen skal deles mellom de tre beste. Vinneren får rundt 600.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Motivasjonsmessig er det ikke pengene som er avgjørende, men som hopper har du tynt med inntekter. Det å kunne dra inn litt og få bonusene og rennpengene du får av gode prestasjoner, kommer utrolig godt med når du ikke har fast lønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Finalen i Vikersund blir like tøff som å sitte til slutt i hva som helst av store mesterskap, bare at du er mye mer sliten etter en drøy uke på farten. Jeg takker absolutt ikke nei til å sitte igjen som siste mann. Vikersundbakken skiller ekstremt mye. Det er viktig å huske at man ikke er ute av det før etter siste omgang. En kongedag i Vikersund er vanskelig å følge. Jeg elsker den bakken, sier Tande.

Aktuelt: – Kvinner bør få gå femmila og hoppe i stor bakke