Raw Air løfter Hopp-Norge over 100 millioner kroner

Clas Brede Bråthen fryder seg over pengene Raw Air genererer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Clas Brede Bråthen fryder seg over pengene Raw Air genererer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske hopperne er klar for Raw Air-revansj. Nå gleder hoppsjef Clas Brede Bråthen seg over pengefesten hoppturneringen skaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har regnet på det, og jeg er sikker på at hoppsporten i Norge omsetter for over 100 millioner kroner i året. Raw Air alene står for rundt 70 millioner kroner, sier Bråthen til NTB.

År to av Raw Air starter fredag. Det er starten på en knalltøff periode for Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Robert Johansson og de andre norske hopperne. I ti dager på rad skal de konkurrere i jakten på bonusmillionen de tre beste i sammendraget deler.

– Her er det store penger i omløp. Uten Raw Air hadde det ikke vært skiflygingsfest i Vikersund hver et eneste år. Bare tenk på hva det genererer i penger, både lokalt og nasjonalt. Og det gjør det lettere å gjøre investeringer for å sørge for at Vikersundbakken fortsatt er verdens største hoppbakke, sier Bråthen.

– Holmenkollen Skifestival får et løft av hopp. Og i Lillehammer tror jeg ikke det ville vært et eneste verdenscuprenn uten Raw Air. Det er veldig mange frivillige arbeidstimer som legges ned, som gjør at idrettslag og andre får en langt bedre økonomi enn de ville hatt uten turneringen, fortsetter hoppsjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Dopingjeger: – Dæhlie og Ulvang hjalp oss veldig mye

To helger

I fjor vinter var det bare ett hopprenn som hadde flere TV-seere enn Raw Air-finalen i Vikersund. Det var det tradisjonsrike nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

– En bedre synlighet skal norske sponsorer lete lenge etter. Jeg har tatt med TV-penger, billettsalg, sponsorinntekter, det de ulike arrangørene og forbundet omsetter for. Og da har jeg ikke engang tenkt på ringvirkningene som vi ikke kan påvirke, som hotellbestillinger i Trondheim og andre lokale løft, sier Bråthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han håper år to av den norske hoppturneringen skal befeste Raw Airs plass på den internasjonale kalenderen.

– Uten Raw Air tror jeg vi bare hadde fått et fredagsrenn i Granåsen og beholdt Holmenkollsøndagen. Jeg priser vår herre hver kveld for at den internasjonale hoppfamilien ser verdiene i et Raw Air og lar oss legge beslag på to helger i en allerede tettpakket hoppkalender, sier Bråthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Forfang nærmere hoppdrømmen – mektige Walter Hofer kommer på Tromsø-besøk

Flere unge

Han gleder seg også over at turneringen når barn og unge.

– Vi arrangerer Mini-Raw Air for de yngste, og det er fulltegnet med hoppere lenge før vi skal i gang. Det gleder mitt hopphjerte. Jeg ser jo når jeg reiser rundt i Norge og møter ildsjelene, at stadig flere barn og unge deltar i hopprenn nå som anleggssituasjonen er en helt annen enn den var for 10–15 år siden.

– Tror Raw Air har tatt ut potensialet sitt?

– Nei, på ingen måte. Tenk om vi igjen kan fylle Holmenkollen som i gamle dager. Tenk om vi kommer dit at hele Gudbrandsdalen kommer til Lillehammer for å se Robert Johansson fra Vingnes hoppe på hjemmebane. Jeg ser bare muligheter, sier Bråthen.

Østerrikeren Stefan Kraft vant første utgave av Raw Air.

Aktuelt: – Kvinner bør få gå femmila og hoppe i stor bakke