LO-forbund krever faktiske boikott-tiltak overfor Israel

ISRAELBOIKOTT: – Nok er nok! sa Jan Olav Andersen, og fikk det som han ville på LO-kongressen i mai i fjor. Nå krever han handling fra LO-ledelsen.
ISRAELBOIKOTT: – Nok er nok! sa Jan Olav Andersen, og fikk det som han ville på LO-kongressen i mai i fjor. Nå krever han handling fra LO-ledelsen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et snaut år etter at LO-kongressen etter kampvotering vedtok full boikott av Israel, krever mektige forbund nå handling fra ledelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen for palestinerne i Gaza og på Vestbredden gjør det mer akutt, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, til Fri Fagbevegelse.

LO i Oslo og ledelsen i landets største fagorganisasjon Fagforbundet, EL og IT Forbundet og Transportarbeiderforbundet etterlyser derfor handling fra LO-ledelsen. Til sammen har de 420.000 medlemmer.

Det var i mai i fjor LO-kongressen - mot ledelsens vilje - vedtok å jobbe for en internasjonal, økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel for å presse frem en slutt på okkupasjonen. LO sentralt fikk dermed oppdraget med å utarbeide plan for faktiske tiltak. Men ennå er ingenting bestemt.

Israel misliker vedtaket sterkt, og truer med innreisenekt av LO-ledere, men ikke vanlige medlemmer, opplyste Israels ambassade nylig til ABC Nyheter. De presiserte at visumnekt gjelder «aktivister som delegitimerer den jødiske statens suverenitet», og at «Grensepolitiet vurderer hvert enkelt tilfelle og har mandat til å håndheve loven om innreisetillatelse.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boikott-kravet ble vedtatt med 193 mot 117 stemmer, og førte til flere utmeldelser.

Bakgrunn: LO vedtok boikott av Israel

Kontroversielt

I det kontroversielle vetaket krever LO at norske myndigheter fører en politikk som bidrar til at Israel avslutter okkupasjonen av Vestbredden og annekteringen av palestinsk land, at blokaden av Gaza må oppheves og muren rives, het det i LO-kongressens vedtak, som også gikk lenger:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO krever at de mange palestinske flyktningene som siden opprettelsen av Israel har bodd i flyktningeleire i nabolandene, eller andre steder, skal få rett til å vende hjem.

EL og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen var en av tre i redaksjonskomiteen som kjempet for full boikott på kongressen, som er LOs øverste organ. De to andre var fra Fagforbundet.

Andersen sier det nå er på tide å følge opp vedtaket med faktiske tiltak:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja. Situasjonen på bakken gjør det mer akutt. Det er ikke noe større grunnlag for dialog med Israel nå enn for ett år siden, sier Jan Olav Andersen til FriFagbevegelse.

Bokott-grunner styrket

Han mener at Israel ikke har endret sin politikk, og at begrunnelse for boikott faktisk er styrket. Han mener også at LO er forpliktet til å følge opp boikottvedtaket internasjonalt, og at Den internasjonale fagbevegelsen ITUC og Den europeiske fagbevegelsen ETUC er riktige fora for det.

DETKOMMER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen satser på å komme med forslag overfor sekretariatet etter tariffoppgjøret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DETKOMMER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen satser på å komme med forslag overfor sekretariatet etter tariffoppgjøret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– LO-kongressens vedtak legger klare føringer for hvordan LO bør bruke internasjonale fora både for å sette spørsmålet om boikott på dagorden og for å fremme LOs synspunkt på saken når den blir satt på dagsorden av andre, sier Andersen.

Transportarbeiderforbundet, LO i Oslo og Fagforbundets solidaritetsansvarlige støtter ham.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier han vil fremme forslag for hvordan boikott-vedtaket kan følges opp overfor LO-sekretariatet - der lederne i ovennevnte forbund sitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet må trekke seg ut

Fagforbundet mener LO også bør presse på for at Oljefondet trekker seg ut av selskaper som tjener penger på de folkerettsstridige israelske koloniene på Vestbredden. De viser til en rapport fra en gruppe uavhengige gravejournalister som i fjor publiserte en liste over 36 slike selskaper som Oljefondet har investert mer enn 50 milliarder norske oljekroner i.

– De dokumenterte at Oljefondet er verstingen blant de europeiske pensjonsfondene med investeringer i selskaper som profiterer på okkupasjonen, sier Stein Guldbrandsen, som har ansvar for Fagforbundets solidaritetsarbeid internasjonalt og nasjonalt, til FriFagbevegelse.

Oljefondet eier aksjer i alle de 36 selskapene, viser oversikten fra Danwatch. Også det danske og det svenske pensjonsfondet har investeringer i slike selskaper.

Både Arbeiderpartiet og regjeringen tar avstand fra LOs boikottvedtak.

Les også: FN fordømmer at USA anerkjente Jerusalem

Trump truer med å kutte bistand til palestinerne