Sør-Varanger-ordfører bekymret for Frode Berg

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger oppfordrer regjeringen til å gjøre alt den kan for å få spionsiktede Frode Berg hjem fra Russland.
Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger oppfordrer regjeringen til å gjøre alt den kan for å få spionsiktede Frode Berg hjem fra Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg må få all den hjelp som det er mulig å gi fra den norske regjeringen, sier Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er bekymret for Frode Bergs liv og helse, sier Rafaelsen til NTB.

TV-bildene fra det siste fengslingsmøtet i Moskva for en måned siden gjorde sterkt inntrykk på Sør-Varanger-ordføreren.

– Det viktigste nå er at vi får han Frode hjem, sier Rafaelsen.

– En pioner

I åpningstalen til årsmøtet i Finnmark Ap som holdes i Kirkenes denne helgen, rettet ordføreren en innstendig bønn til regjeringen:

– Frode Berg er en brobygger. En pioner som har jobbet for samarbeid med Russland. Nå er det viktig at den norske regjeringen gjør alt den kan for å løse denne situasjonen så fort som mulig, sa Rafaelsen.

Barneskirenn

Rafalesen peker også på at Berg har jobbet for den norske stat som grenseinspektør mellom Norge og Russland i 25 år.

– Jeg har kjent han Frode siden vi i 1992 la løyper for barneskirenn. Gjennom årene har vi også hatt profesjonell kontakt blant annet gjennom det viktige Barentssamarbeidet, kulturutvekslingen Pikene på broen og gjennom menighetsrådet, der Berg er leder, sier Rafaelsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julebord

De to skulle vært på julebord sammen få dager etter at Berg ble pågrepet 5. desember.

– Jeg har også vært i Russland med Frode. Han er en solid mann. Jeg håper hele saken er basert på en misforståelse, sier Rafaelsen.

Berg sitter fengslet i Moskva der er han er siktet for medvirkning til spionasje, noe Berg nekter for. 62-åringen er varetektsfengslet fram til 5. mai.