Britene uønsket i EFTA, velkomne til stillehavsavtalen TPP etter Brexit

HJERTELIG VELKOMMEN: Austalias utenriksminister Julie Bishop på besøk hos Storbritannias utenriksminister Boris Johnson i februar, holder døra åpen for britene til stillehavs-avtalen CPTPP. greets Australian Foreign Minister Julie Bish
HJERTELIG VELKOMMEN: Austalias utenriksminister Julie Bishop på besøk hos Storbritannias utenriksminister Boris Johnson i februar, holder døra åpen for britene til stillehavs-avtalen CPTPP. greets Australian Foreign Minister Julie Bish Foto: Matt Dunham / AFP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge liker ikke tanken på å få Storbritannia tilbake til frihandelsorganisasjonen EFTA. Men til frihandelsavtalen TPP i stillehavsområdet er dørene åpne for dem etter Brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. mars signerer 11 land den omfattende frihandelsavtalen Donald Trump trakk USA ut av, TPP, som nå er omdøpt til CPTPP.

Den nye avtalen om stillehavssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP) får nå den pompøse tilføyelsen «omfattende og progressiv» (CP) foran seg.

Til denne frihandelsgrupperingen blir Storbritannia ønsket velkommen etter Brexit.

– CPTPP er åpen for alle nasjoner som er villig til å slutte seg til betingelsene for avtalen. Storbritannia er åpenbart en betydelig global økonomi, og hvis Storbritannia slutter seg til, vil det fremme betydningen av avtalen og mulighetene og fordelene for medlemmene, sa Australias utenriksminister Julie Bishop på en pressekonferanse i London 19. februar i forbindelse med møtet hun hadde med sin britiske kollega Boris Johnson i London.

Les også: Skroting av TPP kan åpne for norsk sjømat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort avtale - stor virkning?

De 11 landene i Amerika og Asia som sogner til Stillehavet og så langt blir med i denne gigantiske frihandelsavtalen , står for 13,5 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt (BNP) - selv uten USA.

Et land som New Zealand regner i en analyse med at deres verdiskaping vil øke mellom 0,3 til 1,0 prosent av BNP som følge av avtalen.

Selve CPTPP-avtalen består av kun ni sider.

Den viser til det atskillig mer omfattende avtaleverket fra TPP, og omtaler hva som ikke skal med derfra, og noen tillegg.

Landene som er med, er Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore, og Vietnam.

Les også: Attac tør ikke fryde seg over Trumps stopp for TPP

Noe blir borte

Blant endringene er at omstridte bestemmelser om kommersielle selskapers rett til å saksøke stater (ISDS) ifølge New Zealands regjering er tatt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av temaer som blir kuttet fra TPP i den nye varianten CPTPP, er betingelsene for investeringer og intellektuelle rettigheter (patenter og slikt), en del bestemmelser om finanstjenester, telekommunikasjon og offentlige anskaffelser.

Også grensekryssende ekspresslevering av pakker er fjernet fra avtalen.

Les mer hos New Zealands regjering. (engelsk).