Berlusconi og hans høyrekoalisjon hyller Ungarns leder

Fire partiledere i Silvio Berlusconis høyrekoalisjon samlet på ett brett under torsdagens pressekonferanse. F.v.: Giorgia Meloni fra Italias brødre, Silvio Berlusconi fra Forza Italia, Matteo Salvini fra Lega og Raffaele Fitto fra Noi con l'Italia (Oss med Italia).
Fire partiledere i Silvio Berlusconis høyrekoalisjon samlet på ett brett under torsdagens pressekonferanse. F.v.: Giorgia Meloni fra Italias brødre, Silvio Berlusconi fra Forza Italia, Matteo Salvini fra Lega og Raffaele Fitto fra Noi con l'Italia (Oss med Italia). Foto: Domenico Stinellis / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre dager før valget i Italia blir Ungarns leder Viktor Orbán hyllet av Silvio Berlusconi og hans høyrekoalisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orban er kjent for sin kraftige kritikk mot EUs asylpolitikk. Nylig advarte han om at innvandring kan bety slutten for vestlige land.

– Orban er en kjær venn, og han gjør det svært bra i Ungarn, sa Berlusconi torsdag.

Berlusconis parti Forza Italia og de andre partiene i høyrekoalisjonen kan komme til å vinne søndagens valg på ny nasjonalforsamling. Berlusconi selv kan imidlertid ikke bli statsminister fordi han er straffedømt for korrupsjon og skatteunndragelser.

Blant valgløftene til Forza Italia er utvisning av over 600.000 papirløse innvandrere.

Orban har sammenlignet EU med Sovjetunionen. Han har også foreslått at hjelpeorganisasjoner som mottar penger fra utlandet for å hjelpe flyktninger, skal måtte betale 25 prosent av beløpet i skatt.

Ut mot Juncker

Tidligere denne uken kom Matteo Salvini, som leder ytre høyrepartiet Lega, tidligere Lega Nord, med et kraftig utfall mot EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Europa er Juncker, så er jeg antieuropeisk. Hvis det er Orban, som kommer fra Det europeiske folkeparti, så er det Europa slik jeg liker det, sa Salvini, som er en av høyrekoalisjonens statsministerkandidater.

Hyllet kamp mot Soros

Onsdag fikk dessuten Orban besøk av Giorgia Meloni i Budapest. Hun leder partiet Italias brødre, et parti med fascistiske røtter som også er en del av Berlusconis koalisjon.

Under besøket roste hun Orban for å forsvare Ungarns nasjonale suverenitet og Europas kristne røtter, samt for å stanse ulovlig innvandring og for hans kamp mot den ungarskfødte jødiske filantropen og milliardæren George Soros.

Orban anklager Soros for å oversvømme Europa med innvandrere, og han har truet med å stenge et universitet og en veldedig organisasjon som finansieres av Soros.