Semb ferdig som toppfotballsjef

Nils Johan Semb går over i en rådgiverrolle på herrelandslaget når stillingen som toppfotballsjef legges ned. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Nils Johan Semb går over i en rådgiverrolle på herrelandslaget når stillingen som toppfotballsjef legges ned. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nils Johan Semb flyttes til en mentorrolle rundt landslagssjef Lars Lagerbäck når Norges Fotballforbund legger ned toppfotballsjefstillingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet for en toppfotballsjef, skal NFF dele sporten i to avdelinger (NFF bredde og NFF elite).

– Toppfotballsjefstillingen blir nedlagt, bekrefter forbundets generalsekretær Pål Bjerketvedt overfor NTB.

De ansatte i fotballforbundet ble orientert om endringene torsdag.

Semb har fått mye kritikk de siste årene. Den tidligere landslagssjefen har måtte svare for landslagenes nedtur og norske lags utfordringer i europacupen. I tillegg har Sembs lønn skapt debatt.

– Vi skal hente inn en direktør for elitefotball, som får det overordnede sportslige, administrative og personalmessige ansvaret for NFF elitefotball, sier Bjerketvedt.

– Jeg er fornøyd og motivert for en veldig spisset rolle i en spennende periode rundt A-landslaget. Det er i tråd med det jeg i en tid selv har ønsket. Det faller naturlig når man gjør omorganiseringer i organisasjonen, sier Semb selv til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør elitefotball får ansvaret for utviklingsarbeidet og landslagene.

– Spesielt viktig er målet om tettere dialog mellom toppklubb og landslag. Vi skal bygge opp landslagene og utviklingsmiljøet for toppfotball. Det er kompetanse som ikke er der i dag, sier Bjerketvedt.

Aktuelt: Drillo: – Veldig få i NFF-styret kan noe om fotball

Rendyrket rolle

Semb har vært toppfotballsjef siden 2009.

– Jeg har hatt rollen som toppfotballsjef i åtte år og trivdes godt, men den har vært omfattende og stor. Nå kan jeg gå spissere til verks, sier Semb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjerketvedt forteller at stillingen som direktør elitefotball lyses ut på skandinavisk nivå, mens Semb kun skal ha en rolle rundt herrenes A-landslag.

– Vi styrker satsingen og apparatet rundt A-landslaget menn foran en viktig turneringshøst med Nations League og deretter EM-kvalifisering. Nils Johan får en tydelig rolle rundt landslagssjef Lars Lagerbäck. Han vil fortsatt være en lyttepost og høyre hånd for Lars. Vi rendyrker den rollen, og Nils Johan skal kunne jobbe rundt herrelandslaget, sier Bjerketvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Semb har i årevis hatt et svært godt forhold til Lagerbäck. Det er uklart om han går inn i trenerteamet til svensken.

– Vi har samarbeidet veldig tett og godt i mange år. I den rollen jeg har hatt, har jeg hatt veldig mange andre oppgaver samtidig. Det blir mye tettere samarbeid framover, men hvordan vi gjør det i praksis, kommer vi til å løse godt sammen. Vi skal samhandle så dette blir så effektiv som mulig. Det er ingen tvil om at jeg brenner mest for sporten, sier Semb.

En direktør for elitefotball får et langt større administrativt ansvar.

Aktuelt: Semb om millionlønnen, mediekjøret og åremålsdiskusjonen

Tause om lønn

– Får du beholde lønnen, Semb?

– Jeg kommenterer ikke lønn. Det får generalsekretæren svare på, sier Semb.

Men Bjerketvedt viser til at betingelsene til Sembs er konfidensielle.

– Jeg kan ikke kommentere lønn eller betingelser i hans kontrakt. Det er konfidensielt, som i alle andre kontrakter. Det er en endring i stillingen hans. Jeg er veldig glad for at han går inn i rollen, svarer Bjerketvedt.

Som sportssjef for A-landslaget får Semb sportslig administrativt ansvar og oppgaver som rådgivning, tilrettelegging og kontaktledd mellom klubb og landslag og spilleroppfølging. Han skal også være en ressurs for trenerutdanning/etterutdanning.