Særregler gir politikerne mer enn millionlønn

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) varsler kostnadskutt på grunn av nye overskridelser i Stortingets omstridte byggeprosjekt.
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) varsler kostnadskutt på grunn av nye overskridelser i Stortingets omstridte byggeprosjekt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart får alle stortingsrepresentanter mer enn én million i lønn. Fra før har de gunstigere skatteregler ved hjemreiser enn vanlige folk og mange andre goder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget må nå kutte kostnadene kraftig som følge av byggeskandalen. Stortingspresident Olemic Thommessen (H) foreslår ansettelsesstopp og at alle nye bygge- og oppussingsprosjekter på Stortinget legges på is for å dekke ekstrakostnaden.

SV og Rødt vil kutte i de folkevalgtes lønn, men får nei av flertallet. Samtidig nyter nasjonalforsamlingens medlemmer godt av en rekke goder og særordninger, viser Lov om godtgjørelse for stortingsrepresentanter.

Det er slett ikke uvanlig å få dekket utgifter til barnepass, flytting og hjemreiser av arbeidsgiver i Norge. Men stortingsrepresentantene har flere ordninger, og ofte er ordningene gunstigere enn det som er vanlig.

Les også: Stortingets 169 representanter kan skimte millionlønn

Uvanlig

Det er for eksempel ikke vanlig å få dekket pass av spedbarn under tjenestereiser, slik man kan få på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også flere reiseordninger er sjenerøse. Representanter som bor mer enn 40 kilometer fra Stortinget, kan få dekket utgifter til reiser til og fra Stortinget ved tiltredelse og fratredelse, sesjonsåpning og avslutning. Og de kan få dekket reiseutgifter mellom Stortinget eller pendlerboligen og representantenes hjemsted inntil én gang per uke.

Det vanlige er at ansatte må bo så langt unna at de ikke kan dagpendle for å få dekket slike utgifter skattefritt.

Representanter kan dessuten få dekket reiseutgifter mellom hjemstedet og Oslo for familien og egne barn under 18 år, en temmelig uvanlig ordning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og representanter som ikke blir gjenvalgt, kan søke presidentskapet om tolv måneders etterlønn, en ordning som i det private ofte er forbeholdt toppledere.

Les også: Slik ble lønna di i 2017

Hjemreise

Norske arbeidsgivere kan dekke hjemreisen skattefritt for ansatte som må bo borte fra hjemstedet på grunn av jobben. Men hvor mye arbeidstakeren kan få skattefritt, er avhengig av om den ansatte også jobber når vedkommende er hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget følger de gunstigste skattereglene uansett, fordi politikerne av og til deltar i arrangementer med lokallaget på hjemstedet.

Hvis en stortingsrepresentant reiser fra Oslo til Lillehammer for å besøke ektefellen en helg, vil vedkommende få en skattefri bilgodtgjørelse på 3,50 kroner per kilometer. Til sammenligning kan en anleggsarbeider bosatt på Lillehammer og ansatt i et firma med oppdrag i Oslo som reiser for å besøke ektefellen, få 1,56 kroner i skattefri bilgodtgjørelse.

– Dette er urimelig forskjellsbehandling av skattyterne, og kan bidra til å undergrave tilliten til skattesystemet, sier rådgiver Espen Øren i HR-selskapet Infotjenester til NTB.

– Politikernes jobb er ikke så spesiell at det er vanskeligere for dem enn for andre å vurdere om det er en besøksreise eller en yrkesreise, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flykter ikke fra sine egne

Skjermer lønnen

Foreløpig er det altså ikke aktuelt for stortingsflertallet å kutte i lønnen til representantene – som er på 928.602 kroner i året. Lønnskutt avvises ikke bare av Frp og Høyre, men også av Ap og Sp.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken ser imidlertid annerledes på saken.

– Jeg forventer at kuttene ikke går ut over renholdere, vakter og andre som ikke har ansvar for denne situasjonen, men at det blir kuttet i framtidige dyre prosjekter – og gjerne i politikernes lønninger, sier Lysbakken til Klassekampen.

– Vårt forslag er å kutte lønnsnivået til 8G, som er 750.000 kroner, og at presidentskapet skal ned til 920.000 kroner. Da kan man spare inn hele sprekken på en halv milliard på fire perioder, sier Moxnes.