Leger uenige om diabetes i Valdres-saken

Medforsvarer Ann Turid Bugge sammen med den tiltalte moren i Valdres tingrett. Bildet er tatt i retten tirsdag før saken ble avbrutt og moren ble fraktet bort i ambulanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Medforsvarer Ann Turid Bugge sammen med den tiltalte moren i Valdres tingrett. Bildet er tatt i retten tirsdag før saken ble avbrutt og moren ble fraktet bort i ambulanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valdres-saken startet torsdag med å drøfte tiltaltes diabetes og hennes blodsukkerfall som førte til at saken ble avbrutt tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 46 år gamle tiltalte kvinnens behandlende lege og spesialist på diabetes, Cecilie Wium, leverte rett før midnatt natt til torsdag en rapport om kvinnens diabetes.

Erklæringen ble lest opp av en av hennes forsvarere, advokat Aasmund Sandland. Deretter inntok en annen spesialist på diabetes, overlege Tore Julsrud Berg, vitneboksen.

Wiums erklæring slår fast at stress i retten utløser kraftige svingninger i kvinnens blodsukkernivå. Legen regner det som svært sannsynlig at det vil skje igjen i løpet av rettssaken.

Overlege Berg var uenig i at svingningene skyldes situasjonen kvinnen er i.

– Det er mer naturlig at det skyldes at det er satt for mye insulin, sa han.

Alarm

I den første rettspausen onsdag diskuterte partene om tiltalte er villig til å bruke en alarm som kan kontrollere blodsukkeret.

Berg sa at en sensor kan stabilisere blodsukkeret. Aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, ville vite hvor raskt en slik sensor kan anskaffes og fikk til svar at det kan skje relativt raskt, for eksempel fra et lokalt sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pasienten har god blodsukkerkontroll. Siste måned, kanskje med unntak av hendelsen denne uka, har svingningene vært normale, sa overlegen.

– Uverdig

Sandland sier at forsvaret forholder seg til behandlende lege.

– Det er ulike syn på hvorvidt det er sannsynlig eller sterkt sannsynlig at hun kan få en markert føling. Det er etter min oppfatning en helt uverdig situasjon når man reiser spørsmål om den tiltalte kan endre det medisinske opplegget hun benytter seg av for sin sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge forsvareren måler tiltalte blodsukkeret veldig ofte, noe som skal gi de samme signalene som en alarm eventuelt ville ha gjort.

Aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, sier til NTB at en slik sensor ikke er avgjørende for om saken kan fortsette.

– Men det hadde vært et stort hjelpemiddel for å kunne fortsette. Selv om det ikke ble sagt direkte i retten her nå, så har jeg klart forstått at hun sier nei til en slik sensor, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dymbe sier det er retten som må ta standpunkt til om saken kan fortsette selv om det ikke er gjort noen endringer i behandlingen av tiltaltes diabetes.

Insulin-dosering

Berg sa i retten at det ikke er normalt med et så kraftig blodsukkerfall som det kvinnen hadde tirsdag.

– Jeg har ikke før sett at det har gitt slike utslag. Det er naturlig at det er satt for mye insulin forut for hendelsen, sa han.

Spesialisten sa at han aldri har sett et fall fra 11 til 1,3 i blodsukkerverdier forårsaket av psykisk stress.

– Det er forenlig med å være framkalt av psykisk stress, mente Wium, noe Berg fortsatt var uenig i.

Wium konkluderer med at de har forskjellige erfaringer med dette.