– Superrike nordmenn lar seg lokke av Italias skattefordeler

VERDENSKJENT: Den verdenskjente Milano-domen ligger til høyre for inngangen til den nesten like kjente Vittorio Emanuele II-galleriaen. (Foto: Bjørn Moholdt)
VERDENSKJENT: Den verdenskjente Milano-domen ligger til høyre for inngangen til den nesten like kjente Vittorio Emanuele II-galleriaen. (Foto: Bjørn Moholdt)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia innfører skattefordeler. Kan bli det nye skatteparadiset for rike nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias økonomi sliter fortsatt etter økonomiske nedgangstider. I et forsøk på å tiltrekke seg rike utlendinger med frisk kapital har myndighetene gått ganske drastisk til verks:

Italienske skattemyndigheter har innført skattefordeler som skal lokke ultrarike utlendinger å bosette seg i landet. De må kun betale en flat skatt på 100.000 euro, uavhengig av inntekt og formue.

– Vi har fått forespørsler fra minst 150 personer. Noen av dem har en formue på flere hundre millioner euro, sier Fabrizio Pagani i det italienske finansdepartementet til Bloomberg.

– Vi snakker om veldig rike personer

Som forventet er rike amerikanere, russere og sveitsere blant dem som har vist interesse for muligheten til å bosette seg i Italia grunnet gunstige skattefordeler.

– Nordmenn og tyskere har også vist interesse. Nå snakker vi ikke bare om finansfolk, men også kunstsamlere. Vi snakker om veldig, veldig rike personer, sier Pagani til Bloomberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å innføre skattefordeler for utenlandske millionærer og milliardærer, er en velkjent taktikk for å øke investeringer i hjemlandet etter nedgangstider. Portugal har allerede lykkes med dette.

Pagani i det italienske finansdepartementet forventer at rike utlendinger kommer til å bosette seg i Milano, Venezia og rundt foten av Alpene.

Les også: Berlusconi herjer i både EU og Italia

Valg skaper økonomisk usikkerhet

Ferske makrotall viser at Italias økonomi vokste med 1,4 prosent i 2017.

Dette er den høyeste vekstraten på syv år, men likevel langt bak eurosonens samlede vekst for fjoråret, som lå på 2,5 prosent, ifølge NTB. Italias økonomi er fortsatt 6 prosent lavere nå enn før finanskrisen rammet i 2008.

Usikkerhet rundt valget i Italia skaper også usikkerhet i finansmarkedet. Dersom ingen partier makter å sikre flertall og det lange forhandlingsrunder før en ny regjeringen er stablet på bena, vil det skape ytterligere økonomisk usikkerhet.

Det vil også være et slag i ansiktet på investorer og finansmarkedet på verst mulig tidspunkt, forklarte Nicola Nobile ved Oxford Economics til NTB på mandag.