Bonsaksen reddet historisk OL-kvartfinale for hockeygutta

Henrik Ødegaard og Patrick Thoresen jubler med lagkameratene etter seieren i ishockeykampen mellom Norge og Slovenia i Gangneung Hockey Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Alexander Bonsaksen skjøt Norge til OL-kvartfinale i ishockey. Det ble 2-1 over Slovenia etter forlengning tirsdag. OAR er neste for de norske gutta.

Seiersmålet kom etter et voldsomt norsk press mot Slovenias mål. Bonsaksen skjøt fra langt hold med flere spillere mellom seg og målet.

Dommerne så på video et par minutter før de godkjente Bonsaksen-trefferen endelig. For første gang er Norge klar for OL-kvartfinale.

Det gikk bare vel seks minutter før Jan Urbas skjøt inn 1-0 via den venstre stolpen til keeper Lars Haugen. Det sang i metallet da pucken fløy inn.

– Dette er det største

28 sekunder før målet pådro unggutten Ludvig Hoff seg en utvisning for hooking. Den irriterte sikkert trener Petter Thoresen. Før kampen snakket han mye om at Norge måtte unngå unødvendige utvisninger om det skulle bli seier.

– Dette var altfor dårlig. Vi ble rett og slett overkjørt. Vi må forbedre oss på alle områder, sa kaptein Jonas Holøs til Eurosport etter 1. periode hvor det slovenske laget fikk skutt hele 16 ganger mot Lars Haugen.

Jan Mursak var vanskelig å stoppe. Det var jo ingen overraskelse at var nettopp den slovenske kapteinen man måtte se spesielt opp for.

– Jeg synes vi skapte litt mer i annen perioden. Vi må framover, sa Patrick Thoresen, som hadde stor tro på at nordmennene kunne snu kampen.

Det fikk han rett i.

– Dette er det største man kan oppleve på landslagsnivå. Jeg synes vi kom ut litt flatt, men tok oss sammen i andre og tok mer og mer over. Vi pådro oss noen unødvendige utvisninger, men vi klarte å stå dem av, sa SKA St. Petersburg-spilleren.

Reaksjon: Norge til OL-kvartfinale: – En fantastisk følelse å score

Dobbelt

Senere i perioden reddet Norges bestemann, målvakt Haugen, strålende på to skudd i løpet av et par sekunder. Så veltet han seg ned som en vegg og fikk stoppet Slovenia.

Tidlig i tredje periode kom utligningen etter en bra norsk periode. Martin Røymark la pucken på tvers av banen. Tommy Kristiansen dukket opp. Uten å treffe helt rent, så styrte han inn 1-1.

Aktuelt: Ishockeyspiller dopingtatt før skjebnekamp mot Norge

Seieren kom etter tre tap på rad i Pyeongchang.

Fasiten med i OL-nederlag stoppet for Norge på elleve kamper siden 1994-turneringen på Lillehammer. Da ble det 3-1 over Østerrike i kampen om 11.-plassen.

Rett før kampstart kom nyheten om at Slovenias Ziga Jeglic hadde avgitt positiv dopingprøve. Den viste spor av en astmamedisin. Sloveneren fikk 24 timer på seg til å forlate Pyeongchang.

I onsdagens semifinale mot OAR vil Thoresen møte flere av sine lagkamerater og kjenninger.

– Vi må komme bedre til kampen enn vi gjorde i dag. Jeg har vel 13-14 lagkamerater på det laget (OAR). Alt kan gå og vi er store underdogs, sa Thoresen.