Gull-Klæbo kan gå en fem-seks OL til

Statsminister Erna Solberg var raskt frampå med en gratulasjonsklem til ankermann Johannes Høsflot Klæbo etter søndagens stafettgull.
Statsminister Erna Solberg var raskt frampå med en gratulasjonsklem til ankermann Johannes Høsflot Klæbo etter søndagens stafettgull. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Johannes Høsflot Klæbo (21) krysset mållinjen på herrestafetten med det norske flagget var det neppe siste gang vi har sett ham i en lignende situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Johannes kan vel fort være med i fem-seks OL til, sa en opprømt landslagstrener Tor Arne Hetland.

Klæbo selv har naturlig nok ikke tenkt så langt fram i tid, men kan få et nytt gull allerede under onsdagens lagsprint.

21-åringen fra Byåsen kvittet seg med russeren Denis Spitsov på oppløpet og kunne vise fram det røde, hvite og blå norske flagget til en hel vinteridrettsinteressert verden.

– Jeg var mest opptatt av å ta tak i flagget og veive med det så godt som jeg kunne. Det var en utrolig deilig følelse å gå først over mål, sa Klæbo.

Han fortalte igjen om lite søvn, om nerver, om trøbbel med å få noen brødskiver til lunsj og om urolige timer før start.

Likevel var det et annet press han kjente på enn i timene før han tok gullet på sprinten.

– Det er forskjell. Du vet at du går for et lag og en hel nasjon, og det er klart at det spiller inn. Du prøver å ta det ned til det enkle og at du skal gå et helt vanlig skirenn, men det er lettere sagt enn gjort. Jeg prøvde så godt det lot seg gjøre å tenke at jeg skulle gjøre det enkelt og gå ut for å ha det artig. Det fikk jeg til, sa Johannes Høsflot Klæbo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svenske tabbeski ødela stafetten for tittelforsvareren

Tøft

– Hva tenkte du da det var over 40 sekunder opp?

– Jeg skal innrømme at jeg tenkte at det kom til å bli tøft og at vi kanskje måtte gå inn noen sekunder på Spitsov. Men en stafett endrer seg fryktelig fort, og det går fra å være 40 sekunder bak til plutselig å være en 10–15 sekunder foran, og det var en berg og dalbane av en stafett. Det er utrolig kult at det går veien for oss. Jeg er stolt og ydmyk over å få være en del av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klæbo roste ikke minst innsatsen til Simen Hegstad Krüger på 3. etappen. I likhet med Ragnhild Haga på kvinnestafetten gjorde han mye av grovjobben som la grunnlaget for et nytt gull.

For første gang på 50 år ble det norsk stafett for begge kjønn.

– Jeg var ganske trygg på at Simen skulle ta inn litt, men at han skulle ta inn så mye som 30 sekunder, det var rått, og at vi i tillegg kunne gå ut med noen sekunder til Spitsov det står det respekt av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Klæbo sikret norsk stafettgull

Ingen lek

Klæbo ville ikke være med på at han lekte seg med den jevngamle, russeren Spitsov.

– Nei, det føltes ikke sånn, men jeg hadde fryktelig gode ski og kroppen kjentes bra og pigg ut. Når du får det utgangspunktet så vet du at du har én jobb å gjøre. Det er stort å få til dette sammen med de tre andre.

– Var det slik at du testet ut rykket ditt i de to første rundene der du slo til på sisterunden?

– Ja, jeg fikk noen meter der både på den første og andre runden, og da skjønte jeg at her går det an å få meter. Og da jeg fikk dem så gratis som vi fikk, så er det litt lettere. Da kan luka plutselig bli større, og det var det jeg tok en vurdering på underveis. Det holdt. Det å få muligheten til å ta flagget på oppløpet, det er ikke hverdagskost, og det må man bare smile av, sa Klæbo på NTBs spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange som sammenligner deg med Petter Northug? Du er taktisk veldig lik?

– Det er klart at man blir sammenlignet. Det har jeg blitt fra dag én, og slik vil det alltid være. Det får jeg leve med. Jeg er bare fornøyd med at vi fikk det til som lag. Det betyr mye for støtteapparatet og de hjemme, og det viser at stafett det betyr noe.