Mattilsynet: Lite giftig fisk på norske sushirestauranter

Illustrasjonsfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste norske sushirestauranter har sluttet å bruke den helsefarlige fisken escolar til sushi, slår Mattilsynet fast etter en landsomfattende kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spist rå kan escolar medføre helsefare og er ikke i tråd med matlovens bestemmelser om at matvarer skal være trygge. Mattilsynet har hentet inn et 50-talls prøver fra hele landet, opplyser de i en pressemelding.

Det var i 2017 at TV 2 Matkontrollen avdekket at ti sushirestauranter i Oslo solgte den helsefarlige fisken escolar som smørfisk. I Mattilsynets oppfølging av sushirestaurantene ble det avdekket to tilfeller av omsetning av escolar. Etter innslaget på TV 2 i september i fjor har de fleste sushistedene fra kontrollen droppet smørfisk fra sine menyer.

Denne fisken inneholder mye ufordøyelige fettsyrer, og kan i rå tilstand gi diaré, kvalme, oppkast, magesmerter og hodepine.

I tillegg til det lokale oppfølgingstiltaket i Oslo gjennomførte Mattilsynet et større analyseprogram. I den forbindelse ble det analysert 50 prøver fra sushirestauranter over store deler av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erfaringen Mattilsynet har gjort seg, er at de fleste steder har sluttet å servere smørfisk, og det har derfor vært vanskelig å få tak i prøvemateriale av denne typen. Mattilsynet fant kun ett sted som serverte smørfisk. Denne viste seg å være escolar. Dette forholdet ble fulgt opp, forteller seniorrådgiver Aina Svenneby i Mattilsynet.

Les også: Lakseselskaper anmeldt for eksport av syk fisk til Kina