Kosovo feirer ti års uavhengighet

Flere tusen mennesker deltok i folketoget i Pristina på tiårsdagen for Kosovos uavhengighet lørdag. Foto: Visar Kryeziu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosovo feirer i helgen at det er ti år siden løsrivelsen fra Serbia. Fortsatt er veien lang før landet kan håpe på anerkjennelse fra FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To dager med festligheter rundt om i det lille landet startet lørdag. Den britiske sangeren Rita Ora, som ble født i Kosovo før familien utvandret, regnes som høydepunktet på en utekonsert i Pristina samme kveld.

Hovedarrangementet skjer først søndag, når president Hashim Thaci og utenriksminister Behgjet Pacolli vender hjem fra den store sikkerhetskonferansen i München.

115 trær er plantet i anledning jubileet, ett for hvert land som har anerkjent den unge staten. Blant dem er USA, men ikke Kina eller Serbias allierte Russland – noe som gjør at Kosovo ikke kan anerkjennes av FN.

Kosovo løsrev seg ni år etter et væpnet kosovoalbansk opprør som endte med at NATO drev serbiske styrker ut av provinsen i 1999.

Serbia regner fortsatt Kosovo som del av sitt territorium. Kosovo er fortsatt preget av fattigdom, etniske spenninger og et vanskelig forhold til Serbia. Kosovo sliter også med en skjør rettsstat, høy arbeidsledighet, korrupsjon og organisert kriminalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gratulerer Kosovo med dagen og benytter anledningen til å be Kosovo og Serbia gjenoppta dialogen.

– Det er viktig at Kosovo fortsetter reformarbeidet sitt og at landet arbeider aktivt for forsoning og dialog for å bli fullt ut integrert i det internasjonale samfunnet, sier Søreide.

Fakta om Kosovo

  • Tidligere serbisk provins. Erklærte seg som selvstendig stat den 17. februar 2008 etter å ha vært under FN-administrasjon siden 1999.
  • Kosovo har rundt 2 millioner innbyggere, hvorav 92 prosent er albanere og om lag 5 prosent er serbere.
  • Serbia og den serbiske minoriteten nord i Kosovo mener statsdannelsen er i strid med folkeretten.
  • Under krigen i 1998–1999 ble 800.000 kosovoalbanere drevet på flukt og over 10.000 mennesker drept før elleve uker med NATO-bombing drev serbiske styrker ut av provinsen.
  • Etter krigen flyktet 200.000 serbere fra Kosovo etter albanske hevnangrep og trakassering.
  • Rundt 115 land har i dag anerkjent Kosovos uavhengighet.
  • Serbia har aldri godtatt Kosovos løsrivelse, men det har i flere år pågått samtaler mellom partene i et forsøk på å normalisere forholdet.

Les også: Norge og Irak i diskusjon om nytt engasjement