Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er død

Morgan Tsvangirai under et besøk i Vigelandsparken i Oslo i 2009 da han var Zimbabwes statsminister. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Morgan Tsvangirai under et besøk i Vigelandsparken i Oslo i 2009 da han var Zimbabwes statsminister. Foto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er død, opplyser partikilder til BBC. Han ble 65 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsvangirai har den siste tiden vært alvorlig syk som følge av kreft. Helt siden juni 2016 har han vært ut og inn av sykehus som følge av sykdommen.

For en drøy uke siden ble det kjent at tilstanden var kritisk, og at han var innlagt på et sykehus i Sør-Afrika.

– Det er trist for meg å kunngjøre at vi har mistet vårt ikon og en kriger for demokratiet, skriver Elias Mudzuri, en av Tsvangirais partifeller, på Twitter onsdag kveld.

Tsvangirai har gjennom flere tiår vært Zimbabwes fremste opposisjonsleder. Han startet som gruvearbeider og fagforeningsleder, og som 28-åring gikk han inn i Robert Mugabes parti ZANU-PF.

Etter hvert klatret han helt til topps i Zimbabwes fagbevegelse, og i 1999 grunnla han opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) sammen med fagbevegelsen.

Han har ifølge Wikipedia overlevd tre attentater, blant annet i 1997 da han ble forsøkt kastet ut av vinduet på sitt kontor i tiende etasje.