Dopingekspert: – Norge tøyer antidopingregelverket

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson under høringen i dopingsaken mot Therese Johaug.
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson under høringen i dopingsaken mot Therese Johaug. Foto: Heiko Junge / / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson mener man ikke kan utelukke at norske prestasjoner kan ha vært oppnådd av utøvere som har brukt meget prestasjonsfremmende legemidler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er veldig uheldig ved at Olympiatoppen ikke kan avkrefte at Celeston og Kenacort har vært brukt i konkurranser, eller om det blir brukt under nåværende OL, er at mistroen vedvarer. Følgelig kan man ikke utelukke at norske prestasjoner kan ha vært oppnådd av utøvere som har brukt meget prestasjonsfremmende legemidler, sier Robin Mackenzie-Robinson, ABC Nyheters dopingekspert.

Mackenzie-Robinson er jurist og har skrevet masteroppgave om dopingreglementet. Han har blant annet vurdert flere avgjørelser fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

I forkant av OL gikk Olympiatoppen ut med listen over medisinene som de har med til OL i Pyeongchang.

«Vidunderdop»

I tillegg til mengdene med astmamedisin, er de kontroversielle stoffene Kenacort og Celeston med i kofferten til Sør-Korea.

World Anti-Doping Agency (WADA) jobber for å forby bruken av disse stoffene. De har blitt brukt av flere av verdens største sykkellag. Stoffene har blant annet blitt funnet i prøvene til Lance Armstrong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoffene har en sterk betennelsesdempende effekt, og kan kun brukes i konkurranse om utøverne har fått et medisinsk fritak.

Den tidligere danske syklisten, Michael Rasmussen, har tidligere beskrevet stoffene som «vidunderdop», ifølge TV 2.

Rasmussen innrømmet selv dopingbruk i 2013.

– At Norge tilsynelatende er ute etter å tøye grensene til antidopingregelverket, og grensene for hva som er medisinsketisk forsvarlig, kan ikke sies å være spesielt heldig. I den forbindelse hadde det vært interessant å høre hva Antidoping Norge, og ikke minst den norske visepresidenten i WADA, Linda Hofstad Helleland, har å si om saken, sier Robin Mackenzie-Robinson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tøyer grensene

På spørsmål fra TV 2 om norske utøvere har fått fritak for å bruke Kenacort eller Celeston i konkurranser de siste årene, har Olympiatoppens lege Mona Kjeldsberg vist til taushetsplikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet opplyser til TV 2 at taushetsplikten ikke er til hinder for Olympiatoppen så lenge det ikke gjør det mulig å identifisere enkeltutøvere.

– Som tidligere nevnt og nå også bekreftet av Helsedirektoratet, er taushetsplikten ikke til hinder for at Olympiatoppens lege deler denne informasjonen. Legen vil først bryte taushetsplikten hvis hun avslører identiteten til de utøverne som eventuelt har brukt medisinene, og det vil hun ikke gjøre ved å svare på et generelt spørsmål, påpeker Mackenzie-Robinson overfor ABC Nyheter.